Europa is prima, maar mijd Afrika

Wereldwijd zijn de risico’s van politiek geweld, civiele onlusten en terreuraanslagen gedaald. Maar wie op veilig wil spelen, kan beter geen zaken doen in Afrika. Van de negentien landen met een zeer hoog risico komen er elf hiervandaan. In het Midden-Oosten, met de brandhaarden Syrië en Irak, is er in Iran minder dreiging dankzij het rimpelloze aantreden van een gematigde president en het recente akkoord over zijn nucleaire programma.

Dat blijkt uit de wereldkaart van terrorisme en politiek geweld die internationaal verzekeraar en risicoadviseur Aon deze week publiceerde. Jaarlijks maakt Aon zo’n overzicht voor vooral internationaal opererende ondernemingen.

Trends zetten zich voort; zo wordt Europa veiliger. „De crisisimpact vertaalt zich niet in grote onrust, massademonstraties en botsingen met politie, zoals je had kunnen verwachten”, zegt Marco Zannoni, directeur van het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement), dochteronderneming van Aon.

Onder andere Duitsland, België en de Scandinavische landen zijn groen ingekleurd: het risico is verwaarloosbaar. Nederland blijft ‘geel’: laag risico, maar niet verwaarloosbaar door het gevaar dat terugkerende Syriëstrijders radicaliseren.

In Azië en Zuid-Amerika dreigt wel het gevaar dat publiekelijk ongenoegen leidt tot opstanden. Voor het eerst is terrorisme niet het grootste risico voor internationale handel, maar de dreiging van civiele onlusten, zegt Zannoni. „De aanpak van de georganiseerde terreur is succesvol. Maar een bedrijf loopt ook risico als een vliegveld stil ligt door demonstraties en er geen goederen kunnen worden verstuurd, of als werknemers partij worden in een maatschappelijk conflict.”

Oekraïne, op de nieuwe kaart nog niet rood gekleurd, is een voorbeeld van maatschappelijke ontwrichting. Of Bangladesh, nu ingedeeld op het hoogste niveau: geconfronteerd met terreurdreiging en arbeidsonrust, met name in de kledingindustrie.

    • NRC