Duitsland staat boringen naar schaliegas voorlopig niet toe

Een boring naar schaliegas in Canada.
Een boring naar schaliegas in Canada. Foto EPA / Dave Olecko

Duitsland wil voorlopig boringen naar schaliegas niet toestaan. Dat zegt minister van Milieu Barbara Hendricks (SPD) in een interview met het blad Der Spiegel. Duitsland is een van de landen die al tijden aarzelen over boringen naar schaliegas.

In het Duitse regeerakkoord staat dat de techniek van het boren naar schaliegas op “wetenschappelijke wijze” onderzocht zal worden. Verder dan dat zal het volgens niet gaan, zegt Hendricks tegen Der Spiegel.

“Tot nu toe bestaat er geen techniek waarmee je kunt boren naar schaliegas zonder chemicaliën. En wij zijn eenvoudigweg tegen de inzet van chemische middelen in de bodem.”

De verschillen binnen Europa zijn groot. Frankrijk, het land van de kernenergie, heeft het boren in schalielagen verboden omdat het schadelijk zou zijn voor het milieu. Ook Oostenrijk en Bulgarije laten het zogeheten ‘fracking’ niet toe. Groot-Brittannië is één van de weinige landen in Europa die actief op zoek zijn naar schaliegas. Ook in Polen wordt druk gezocht. Het Nederlandse kabinet heeft nog geen definitief standpunt ingenomen over het winnen van schaliegas.

‘Schaliekoorts in Europa’

Maar de schaliekoorts heeft al een tijdje geleden Europa bereikt, schreef NRC Handelsblad vorig jaar.

“Het Amerikaanse gas dat op dit moment door het hele land uit de putten spuit, is tot vijf keer goedkoper dan het Europese gas. De koppeling van de gasprijs aan de olieprijs, die de gasprijs hier kunstmatig hoog houdt, is aan de andere kant van de oceaan allang losgelaten. In Europa wordt die koppeling in stand gehouden door langetermijncontracten van de grote spelers – het Russische Gazprom, het Noorse Statoil en de Nederlandse Gasunie – met hun afnemers.

Maar de schaliekoorts heeft inmiddels ook Europa bereikt. Ook hier liggen grote voorraden gas en olie opgeslagen in de diepgelegen schalielagen, vooral in Frankrijk, Polen en delen van de voormalige Sovjet-Unie, maar ook in de rest van het continent. Verschillende regeringen rekenen zich al rijk. “Schaliegas is onze toekomst”, zei de Britse minister van Financiën, George Osborne, onlangs bij de presentatie van de begroting 2013. Wie naar schalieolie en -gas boort kan op forse belastingvoordelen rekenen in Groot-Brittannië. Het grootste Britse boorbedrijf, Cuadrilla, heeft van de regering Cameron carte blanche gekregen en staat klaar om “alle mogelijke middelen in te zetten”.”

Lees in NRC Handelsblad: Energiekosten prijzen Europa uit de markt