Doodstraf geëist tegen verdachte bomaanslag Boston

Op deze foto van 19 April 2013 van de politie in Massachusetts is een bebloede Tsarnaev te zien. Op zijn voorhoofd schijnt het rode stipje van het geweer van een scherpschutter. Foto AP / Massachusetts State Police / Sean Murphy

Dzokhar Tsarnaev, de verdachte van de dodelijke bomaanslag bij de marathon van Boston in april vorig jaar, moet als hij schuldig wordt bevonden ter dood worden veroordeeld. Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Holder liet in een verklaring weten dat hij de aanklagers in het proces toestemming heeft gegeven de doodstraf te verzoeken. De 20-jarige Tsarnaev wordt verdacht van de grootste aanslag op Amerikaans grondgebied sinds de aanslagen van 11 september 2001. Drie mensen kwamen om en tweehonderd mensen raakten gewond.

‘Federale roep om doodstraf komt niet vaak voor’

De krant The Washington Post meldt dat al maanden werd gespeculeerd over wat Holder zou doen. Als hij levenslang had gevraagd, zou dit tot grote consternatie hebben kunnen leiden bij Republikeinen, die toch al vinden dat de regering van Obama lafhartig optreedt tegen terroristen. Holder:

“De aard van de daad in kwestie en het resulterende leed gebieden dit besluit.”

Dat Holder de bevoegdheid heeft dit besluit te nemen, komt doordat het een federale zaak is, zegt onze correspondent Guus Valk.

“Daardoor heeft het landelijk ministerie van Justitie de leiding in de aanklacht en vervolging. Dat het een federale zaak is, ligt aan de ernst van de zaak. In het verleden was dat ook het geval bij de rechtszaken tegen massamoordenaars. Dzokhar Tsarnaev kan in datzelfde rijtje worden geplaatst. Het komt alleen niet vaak voor dat in dit soort gevallen de doodstraf wordt geëist.”

Dat Holder nu om doodstraf vraagt, betekent niet dat Tsarnaev ook daadwerkelijk ter dood wordt veroordeeld. Valk:

“De rechter spreekt altijd onafhankelijk recht, dus ook in federale zaken. Een eis blijft een eis.”

Volgens The Washington Post heeft de federale overheid sinds 1964 drie mensen geëxecuteerd, onder wie Timothy Mc­Veigh, die was veroordeeld voor de bomaanslag in Oklahoma City in 1995. De krant meldt ook dat Holder vorige week nog heeft gezegd dat hij persoonlijk tegen de doodstraf is.

Tsarnaev zou de aanslag in Boston hebben voorbereid en gepleegd met zijn broer, Tamerlan. Zij zouden twee bommen hebben geplaatst bij de finish van de marathon. Tamerlan werd neergeschoten na een drie dagen durende klopjacht en overleed. Dzokhar werd uiteindelijk 19 april gearresteerd.

In juli werd Dzokhar voorgeleid in de rechtbank. Hij is onder meer aangeklaagd wegens het gebruik van massavernietigingswapens met dodelijke slachtoffers als gevolg. Zeventien van de dertig tenlasteleggingen kunnen leiden tot levenslange gevangenisstraf of de doodstraf. Dzokhar heeft overigens alle aanklachten ontkend.

    • Laura Klompenhouwer