Dit is pas getikte kunst, letterlijk

Illustratie Textfiles

Het zal niet veel mensen wat zeggen: ASCII. Laat echter een illustratie zien, en het is gelijk duidelijk waar het om gaat. Tekeningen die niet zijn opgebouwd uit lijnen, maar uit getallen en cijfers. Soms puberaal, maar misschien nog wel vaker vernuftig en fraai.

ASCII was vooral in de jaren zestig van de vorige eeuw populair, en heeft nog steeds veel fans. Omdat ‘echte’ afbeeldingen in die tijd nog niet verzonden konden worden - we hebben het hier over een periode waar .JPG nog niet bestond - boden letters en cijfers een handige oplossing. Bij The Atlantic hebben ze een aantal fraaie voorbeelden verzameld, zoals deze twee iconen (uit de jaren negentig, overigens).

Maar wat blijkt: ASCII heeft een aantal oervaderen die voorheen in de obscuriteit verbleven. Op typemachines werd eind negentiende eeuw al volop geëxperimenteerd met het maken van beelden uit letters en cijfers: typewriter art. In het boek Typewriter Art: A Modern Anthology van Barrie Tullett wordt een uitgebreide geschiedenis gegeven van deze vorm van ‘tikkunst’, zoals de onderstaande voorbeelden.

En dat ging door de jaren heen steeds verder, zoals deze auto die is opgebouwd uit h’s.

Zodra de computer in opkomst is, komen er instructies met welke codes je moet gebruiken om een dergelijk werk te tikken. Hier Elvis:

En dit schijnt de code van een portret van Prins Charles te zijn:

Hoe dat werkt, kun je hier achterhalen.

    • Philippus Zandstra