Opinie

    • Marcel Haenen

Depressief makende reis langs homofoben

Stephen Fry met moeder van vermoorde homo.

Een van de grappigste beelden uit de documentaire Out There van de Britse programmamaker en homo-activist Stephen Fry komt uit Los Angeles. Fry heeft er een gesprek met homogenezer Joseph Nicolosi. Een op de drie homoseksuelen weet Nicolosi naar eigen zeggen weer op het rechte pad te krijgen. U lijkt zelf wel een homo, vertelt Fry zijn gesoigneerde gesprekspartner. Verbijstering, zoals te zien bij Nicolosi, is zelden beter in beeld gebracht.

Fry maakt een internationale rondgang langs homohaters en de slachtoffers van geweld tegen homo’s. In twee delen werd zijn verslag uitgezonden. Hartverscheurende geschiedenissen zijn het. Zoals het verhaal van de lesbische Stosh Mugisha in Oeganda. Ze was op haar veertiende het slachtoffer van een „corrigerende verkrachting”. Ze raakte zwanger en hield er AIDS aan over.

In de uitzending van gisteravond bezocht Fry Rusland. Dat homohaat daar niet ongewoon is, was eerder op de avond al aan de orde gesteld in de eenmalige uitzending Leve Sotsji!. In dat programma besprak schrijver Arthur Japin terreur tegen homo’s in Rusland en de afnemende tolerantie ten opzichte van homo’s in Nederland.

In Sint-Petersburg spreekt Fry met het brein achter de anti-homowet Vitaly Milonov. De Rus waarschuwt voor een invasie van homo’s met vieze praatjes op kleuterscholen. Fry zegt dat Milonov als „nationalistische Neanderthaler” zijn land te schande maakt.

Fry toont zich zeer begaan met zijn gesprekspartners. Hij zit aangedaan te snotteren als gast op een homohuwelijk in Engeland en huilt met de Braziliaanse moeder van wie de 14-jarige zoon met zijn T-shirt is gewurgd omdat hij ‘anders’ was. In Rusland raakt de bipolaire Fry zo depressief, heeft hij later verteld, dat hij ’s avonds in een hotelkamer een overdosis pillen en wodka slikt. Zijn producer vond hem net op tijd.

    • Marcel Haenen