denken @nrc.nl

Hakken op Polare, oké, maar wel met een beetje goede smaak, graag

vraagt Charles Dumas, directeur Prelum Uitgevers, in Houten

De media staan bol van de berichtgeving over de boekhandelsketen Polare. Een van de eigenaren, Paul Dumas, is verworden tot de nationale kop van Jut in boekenland, op wie ook een paar noodlijdende schrijvers en andere quasi-intellectuelen naar hartelust mokeren. Prima. Hoge bomen vangen veel wind. De jonge journalistiek in Nederland staat al lang niet meer bekend om zijn interesse in feiten of dossierkennis.

Als broer van deze Paul D. ben ik een van de laatsten die moet reageren op collectieve agressie. Maar het stukje van Jamal Ouariachi (nrc.next 29 januari) jaagt mij toch naar het toetsenbord. Niet om mijn broer te helpen, die zijn eigen boontjes uitstekend dopt, maar om te pleiten voor wat meer zorgvuldigheid.

Ik ben next-abonnee voor mijn puberkinderen – een volgend stapje na Kidsweek en 7 Days, een soort opmaat naar een echte krant. Misschien valt aldus mijn ongemak te begrijpen toen mijn kinderen aan de ontbijtdis lazen over een in het gezicht van zijn secretaresse ejaculerende ome Paul. Moeten ze tegen kunnen, natuurlijk.

Als uitgever ben ik een groot voorstander van journalistieke vrijheid en wat dies meer zij. Maar we hebben toch ook de goede smaak een beetje in de gaten te houden, nietwaar?

Je zou Ouariachi kunnen beschuldigen van plagiaat, zo duidelijk is zijn schaamteloze poging Brusselmans te imiteren. Paul D. als Guggenheimer en dan zoveel mogelijk schunnigheid. Maar de poging is zo mislukt dat van plagiaat geen sprake kan zijn. Jullie Jamal blijkt een gefrustreerde boekverkoper, die zijn nieuw verworven status van ‘schrijver’ misbruikt om zijn gram te halen.

Ik snap dat goed. Het valt ook niet mee gewerkt te hebben voor een bedrijf dat al zeker vijftien jaar lang te lijden heeft onder allerhande wisselingen in de leiding. En om maar steeds boeken van echte schrijvers door je handen te zien gaan. Maar ik begrijp veel minder goed dat nrc.next ruimte biedt aan dit soort uitingen. Het is natuurlijk sympathiek van de redactie een volontair als Ouariachi een stukje te gunnen. Maar dat ontslaat de redactie niet van de plicht de probeersels van deze debutant kritisch te bekijken. Jammer dat dit niet gedaan is. Voor Jamal is het te hopen dat Polare overeind blijft. Kan hij binnenkort misschien weer boeken gaan verkopen. Want als schrijver lijkt hij het niet te gaan redden. En dat is best sneu voor hem.