Controverse rondom benoeming eerste Belgische Dichter des Vaderlands

De eerste Belgische Dichter des Vaderlands, de Vlaming Charles Ducal, sprak gisteren in Brussel zijn aanvaardingsspeech uit – te midden van een controverse. Want: dichten voor het vaderland? Welk vaderland dan?, klinkt de kritiek uit Vlaanderen waar de grootste partij N-VA streeft naar Vlaamse onafhankelijkheid. „Tot over hun enkels staan de initiatiefnemers in de modder

Charles Ducal in 2006 tijdens de 26ste Nacht van de Poëzie in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht ANP PHOTO JUAN VRIJDAG

De eerste Belgische Dichter des Vaderlands, de Vlaming Charles Ducal, sprak gisteren in Brussel zijn aanvaardingsspeech uit – te midden van een controverse. Want: dichten voor het vaderland? Welk vaderland dan?, klinkt de kritiek uit Vlaanderen waar de grootste partij N-VA streeft naar Vlaamse onafhankelijkheid.

„Tot over hun enkels staan de initiatiefnemers in de modder van de Belgische politiek”, schrijft de Vlaamse dichter Dirk van Bastelaere in De Standaard waarin hij collega Ducal voor verrader uitmaakt. „Ducal maakt een keuze tegen een hele bevolkingsgroep die meer autonomie bepleit.”

Nationalistische Vlamingen vinden deze Dichter een verwerpelijk pro-Belgisch fenomeen. Van Bastelaere prefereert een Dichter der Nederlanden, voor Vlaanderen, Zuid-Afrika en Nederland. Ducal mijdt liever het nationalistische debat. „Ik wil de muren tussen de taalgemeenschappen slopen.”

Lees het hele artikel vanmiddag in NRC Handelsblad.

    • een onzer redacteuren