Bestand in Zuid-Soedan na hulp Nederlandse vredesbeweging Pax

Archieffoto uit Zuid-Soedan tijdens een bijeenkomst van de Murle-stam met enkele andere stammen in de zuidoostelijke regio Jonglei. Foto AP/Moran Eye

Bemiddeling van de Nederlandse vredesbeweging Pax heeft geleid tot een bestand in een van de meest moorddadige conflicten in Zuid-Soedan sinds zijn onafhankelijkheid in 2011. Vanmiddag tekenen de Zuid-Soedanese regering en een militie van de opstandige David Yau Yau, leider van de Murle naar verwachting een staakt-het-vuren in buurland Ethiopië.

De Nederlandse overheid heeft de gesprekken, waarbij kerkelijke leiders in Zuid-Soedan zelf een belangrijk rol speelden, financieel gesteund.

Het conflict in Jonglei speelt al enkele jaren, en staat los van de vorige maand uitgebroken burgeroorlog in Zuid-Soedan. De Murle zijn in conflict met de Nuer, een andere bevolkingsgroep in Jonglei, en werden tot voor kort belaagd door het Zuid-Soedanese regeringsleger.

Dorpen werden afgebrand en tienduizenden Murles zijn naar buurlanden gevlucht, honderdduizenden dwalen er momenteel door de bush. Vermoedelijk vielen er honderden doden. Diplomaten en hulpverleners spraken over etnische zuiveringen.

Pax legde vorig jaar contact met de partijen

Pax, tot gisteren Pax Christi geheten, legde vorig jaar contacten met een vertegenwoordiger van David Yau Yau in de Soedanese hoofdstad Khar-toum. In september namen Zuid-Soedanese kerkleiders het overleg over.

Binnen het regeringsleger bestond verzet tegen een bestand, maar de in december uitgebroken strijd tussen president Salva Kiir en diens voormalige vicepresident Riëk Machar deed het overleg versnellen. Vermoedelijk tekent Kiir omdat hij niet op twee fronten tegelijk wil vechten. Voor Yau Yau, een voormalige theologiestudent, geldt dat hij niet langer wordt aangevallen door het regeringsleger.

Volgens een zegsman van Pax wil Yau Yau neutraal blijven in de huidige burgeroorlog. Het nu gesloten bestand moet de weg vrij maken voor verder overleg over het streven van de Murle naar politieke autonomie. Al eerder maakten de Murle en de Nuer op lokaal niveau afspraken over het beëindigen van hun conflicten over met name de diefstal van vee.

    • Koert Lindijer