Amanda Knox krijgt in hoger beroep alsnog 28 jaar cel

Raffaele Sollecito (met paraplu) verlaat het gerechtshof van Florence in afwachting van zijn vonnis, eerder vandaag. Foto ANP / EPA / Maurizio Degl' Innocenti

De Amerikaanse studente Amanda Knox is vandaag toch schuldig bevonden aan de seksmoord op haar kamergenote Meredith Kercher. Ze is veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar en zes maanden. Ook haar voormalige vriend Raffaele Sollecito is in hoger beroep schuldig bevonden aan de geruchtmakende moord. Hij moet 25 jaar de cel in.

Aan het vonnis ging vandaag bijna twaalf uur aan beraad vooraf. De rechtbank kwam uiteindelijk tot dezelfde conclusie als in 2009, toen Knox schuldig werd verklaard en veroordeeld tot 26 jaar cel. Sollecito (29) kreeg 25 jaar gevangenisstraf. Twee jaar later werd ze vrijgesproken, maar in maart vorig jaar werd besloten dat het proces overgedaan moest worden.

Knox wachtte de veroordeling af in de Verenigde Staten. Hoewel Italië waarschijnlijk niet direct zal vragen om haar uitlevering, bestaat de kans dat dit uiteindelijk wel gebeurt. Dit zou een langdurig juridisch gevecht tussen Italië en de Verenigde Staten kunnen ontketenen.

Geheugenverlies door marihuana

De 21-jarige Britse studente Meredith Kercher werd in 2007 met een doorgesneden keel aangetroffen in haar appartement in Perugia, dat zij deelde met Knox. Het vermoeden bestond dat Kercher en Knox verzeild waren geraakt in een seksspel, samen met Knox’ toenmalige vriend Raffaele Sollecito.


Het stel claimde echter niet in het appartement geweest te zijn tijdens de moord, maar die verklaring werd ondermijnd doordat de twee zich niet alles meer konden herinneren: Knox en Sollecito hadden namelijk marihuana gerookt. Ook het feit dat Knox verschillende verklaringen gaf voor die avond, maakte haar verdacht. Zo wees zij bareigenaar Patrick Lumumba aan als moordenaar, maar zijn onschuld kon echter al snel bewezen worden doordat forensisch bewijs in de richting wees van Rudy Guede.

Knox in Amerika

In 2009 werden Knox en Sollecito dus veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, maar dat vonnis werd in 2011 vernietigd omdat er geknoeid was met het bewijs. Zo was er weliswaar DNA van Knox op het heft van het vermeende moordwapen aangetroffen, maar zat er niet voldoende bloed op van Kercher om het mes ook echt tot moordwapen te bestempelen.

In een apart proces werd Rudy Guede, een immigrant uit Ivoorkust, veroordeeld tot 16 jaar cel voor medeplichtigheid aan de moord op Kercher. Hij houdt vol onschuldig te zijn. Hij zou aan een celmaat hebben verklapt dat Knox en Sollecito onschuldig zijn, wat later tegen Guede is gebruikt. Amanda en Raffaele zouden Meredith hebben vastgehouden terwijl Rudy haar misbruikte.

Knox kon niet verplicht worden tot het bijwonen van het proces. Ze kan worden uitgeleverd aan Italië als het land daarom vraagt. Een andere mogelijkheid is dat ze de straf in de VS uitzit. Eerder liet ze weten het proces met vertrouwen tegemoet te zien, daar ze overtuigd is van haar onschuld. Sollecito was eerder vandaag wel aanwezig in de rechtbank, maar was niet bij het vonnis.

    • Philippus Zandstra