24 doden bij gijzeling in Bagdad

Tijdens een gijzeling in een kantoor van het ministerie van Transport in Bagdad zijn 24 doden gevallen. Bij de gijzelingsactie zouden zes zelfmoordterroristen betrokken zijn. Geen van hen heeft de actie overleefd.

Dat meldt Reuters. De gijzelnemers bestormden vanochtend het ministerie, waarbij twee bewakers omkwamen. Vervolgens hielden zij een onbekend aantal medewerkers vast, waarvan er negen zijn omgekomen.

Actie nog niet opgeëist

Toen overheidstroepen het gebouw bestormden, lieten vier gijzelnemers hun bommenvesten ontploffen. De twee resterende strijders zijn door de autoriteiten doodgeschoten. Vijftig mensen zijn door de actie gewond geraakt.

De actie is nog niet opgeëist door een groepering. Wel worden sunnitische groeperingen verdacht: zij voerden in het verleden vergelijkbare operaties uit waarbij overheidsgebouwen vaak het doelwit zijn. Reuters spreekt van 24 doden, de Iraakse autoriteiten claimen dat het om acht doden gaat, waaronder de zes gijzelnemers.

Verdere escalatie

Volgens persbureau Associated Press is vandaag ook een tweede aanslag in Bagdad gepleegd. In de noordelijke buurt Kasra zou een autobom op een markt zijn afgegaan, waardoor er vier personen zijn omgekomen. Elf andere slachtoffers zijn met verwondingen opgenomen in het ziekenhuis.

Het geweld in Irak lijkt steeds verder te escaleren. Sinds het begin van dit jaar zijn al bijna duizend mensen omgekomen bij gewelddadigheden tussen sunnieten en de shi’ieten, die op dit moment het land besturen. In de provincie Anbar zouden zo al een paar steden onder sunnitische controle zijn.

Premier Al-Maliki heeft recentelijk nog om internationale hulp gevraagd. Volgens hem heeft de oorlog in het naburige Syrië geleid tot een verhoogde aanwezigheid van Al-Qaedastrijders in Irak.

    • Philippus Zandstra