Zaak Decembermoorden Suriname deels hervat

Het Hof van Justitie van Suriname heeft maandag bevolen dat het Decembermoordenproces tegen ten minste één van de vijfentwintig verdachten moet worden voortgezet. Dat meldde ochtendkrant De Ware Tijd gisteren. Volgens sommige juristen heeft de beslissing van het hof mogelijk gevolgen voor de zaak tegen president Desi Bouterse. Hij is hoofdverdachte van de Decembermoorden, de standrechtelijke executie van vijftien tegenstanders in 1982.

Het gaat om de zaak tegen Edgar Ritfeld, een oud-militair die beroep aantekende tegen opschorting van het proces in 2012 als gevolg van een amnestiewet. Ritfeld heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. Hij wilde daarom dat het Decembermoordenproces gewoon zou doorgaan, hoewel hij door de amnestiewet vrijuit is gegaan.

Het Hof van Justitie heeft besloten dat het proces voor de krijgsraad moet worden voorgezet. „Het Openbaar Ministerie is nu weer aan zet. Zij kunnen de krijgsraad nu verzoeken om door te gaan met op zijn minst het proces tegen Ritfeld”, zei advocaat van nabestaanden Hugo Essed gisteravond op de Surinaamse radio.

President Bouterse heeft nog niet op het onverwachte besluit van het hof gereageerd. Het Surinaamse staatshoofd brengt momenteel een bezoek aan Cuba. Zijn raadsman, advocaat Irvin Kanhai, zei tegen nieuwssite Starnieuws zich geen zorgen te maken. „Alleen de zaak tegen Ritfeld wordt voortgezet. Voor mijn cliënten blijft het Decembermoordenproces geschorst.” (Novum)