Pleitbezorger bitcoin opgepakt

Donderdag was Charlie Shrem nog spreker op de webwinkelbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs. Zondag werd hij op het vliegveld van New York gearresteerd op verdenking van witwassen en het kopen van drugs.

De 24-jarige Shrem is vicevoorzitter van de Bitcoin Foundation, de officiële vertegenwoordiger van het virtuele betaalsysteem. Als fervent pleitbezorger vloog Shrem de wereld over om spreekbeurten te houden over het gebruik van de munt. Dat juist hij nu is opgepakt, doet het imago van de al omstreden bitcoin geen goed.

Volgens de openbaar aanklager zou Shrem tussen december 2011 en oktober 2012 – dus voor de bitcoin bekendheid verwierf onder het grote publiek – voor 1 miljoen dollar (ruim 732.000 euro) aan bitcoins hebben verkocht aan klanten van Silk Road. Dat is een online marktplaats waar bezoekers anoniem illegale waar kunnen bestellen: van heroïne, cocaïne en valse paspoorten tot wapens en huurmoordenaars. Afgelopen najaar werd de site opgerold door de FBI.

Charlie Shrem was destijds de baas van BitInstant, een wisseldienst voor bitcoins die hij zelf had opgericht. Per e-mail zou Shrem onderwereldfiguur Robert Faiella hebben geadviseerd over hoe hij verdachte transacties het best kon verhullen. Bovendien zou Shrem ook zelf drugs hebben gekocht op Silk Road.

De bitcoin wordt vaker in verband gebracht met de onderwereld. Bitcoins kunnen met regulier geld worden gekocht, maar de handel is volledig anoniem.