Wereldwijd minder geweldsrisico’s, maar in Afrika duurt dreiging voort

Wereldwijd zijn de risico’s van politiek geweld, civiele onlusten en terreuraanslagen gedaald. Maar wie op veilig wil spelen, kan beter geen zaken doen in Afrika. Van de negentien landen met een zeer hoog risico, komen er tien hiervandaan. In het Midden-Oosten, met de brandhaarden Syrië en Irak, is er in Iran minder dreiging dankzij het rimpelloze aantreden van een gematigde president en het recente akkoord over zijn nucleaire programma.

Dat blijkt uit de wereldkaart van terrorisme en politiek geweld die internationale verzekeraar en risicoadviseur Aon gisteren publiceerde. Jaarlijks maakt Aon zo’n overzicht op voor vooral internationaal opererende ondernemingen.

Trends zetten zich voort; zo wordt Europa veiliger. „De crisisimpact vertaalt zich niet in grote onrust, massademonstraties en botsingen met politie, zoals je had kunnen verwachten”, zegt Marco Zannoni, directeur van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, dochteronderneming van Aon.

Onder andere Duitsland, België en de Scandinavische landen zijn groen ingekleurd: het risico is verwaarloosbaar. Nederland blijft ‘geel’: laag risico, maar niet verwaarloosbaar door het gevaar dat terugkerende Syriëstrijders radicaliseren.

In Azië en Zuid-Amerika dreigt wel het gevaar dat publiekelijk ongenoegen leidt tot opstanden. Voor het eerst is terrorisme niet het grootste risico voor internationale handel, maar de dreiging van civiele onlusten, zegt Zannoni. „De aanpak van de georganiseerde terreur is succesvol. Maar een bedrijf loopt ook risico als een vliegveld stil ligt door demonstraties en er geen goederen kunnen worden verstuurd, of als werknemers partij worden in een maatschappelijk conflict.”

Oekraïne, op de gisteren uitgekomen kaart nog niet rood gekleurd, is een voorbeeld van maatschappelijke ontwrichting. Of Bangladesh, nu ingedeeld op het hoogste niveau: geconfronteerd met terreurdreiging en arbeidsonrust, met name in de kledingindustrie.

Voor Brazilië ging het dreigingsniveau van ‘middelgroot’ naar ‘hoog’. In 2013 waren er gewelddadige protesten, met het WK voetbal in juni en verkiezingen in oktober in aantocht. Zannoni: „Het geweld toont de andere kant van economisch succes. Profiteert iedereen mee of wordt het WK een feest voor de rijken?”