Weekers belooft onderzoek naar Belastingdienst

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft de Tweede Kamer vanavond beloofd een onderzoek te gaan instellen naar “massale processen” bij de Belastingdienst. Hij beloofde daarnaast de Kamer wekelijks te zullen informeren over het aantal mensen dat nog op hun toeslag wacht.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers Foto ANP/ Martijn Beekman

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft de Tweede Kamer vanavond beloofd een onderzoek te gaan instellen naar “massale processen” bij de Belastingdienst. Hij beloofde daarnaast de Kamer wekelijks te zullen informeren over het aantal mensen dat nog op hun toeslag wacht.

Weekers verantwoordt zich momenteel in de Kamer over de problemen die zijn ontstaan met de uitbetaling van toeslagen. De Belastingdienst heeft de huur- en zorgtoeslag van een groot aantal mensen stopgezet vanwege problemen bij de invoering van de maatregel dat toeslagen nog maar op één rekening mogen worden gestort. De bedoeling is dat de maatregel helpt bij het tegengaan van fraude.

De staatssecretaris zei vorige week tegen de NOS dat het de eigen schuld van slachtoffers was dat ze hun toeslagen niet hadden ontvangen. Ze zouden niet hebben gereageerd op de controleverzoeken van de Belastingdienst. Maar dit lag voor velen niet aan henzelf. Hij bood eerder al de mensen die wel hadden gereageerd, maar vervolgens tegen problemen bij de Belastingdienst aanliepen zijn excuses aan. Weekers zegt ervan te balen dat hij laat is geïnformeerd over de problemen door zijn ambtenaren.

“Ik begrijp het dat Kamerleden zeggen: nu is de maat vol. Dit is de enige manier om structureel verbetering te krijgen”, zei Weekers over het voornemen een onderzoek naar de dienst in te stellen.

Kijk live mee met het debat in de Tweede Kamer:

‘Onder curatele gesteld’

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer kwam met het voorstel om Weekers wekelijks te laten rapporteren over het aantal mensen dat nog wachtte op hun toeslag. Het aantal moest hij meerdere keren schuldig blijven. Kamerleden reageerden verbaasd op de toezegging van Weekers. Volgens onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten en GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver stelt de staatssecretaris zich hiermee in feite onder curatele. “Hij ligt aan de ketting,” zei Klaver. Hij vroeg zich af of hij nu nog wel zou kunnen functioneren.

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt PvdA stelt Weekers onder totale curatele: @HenkNijboer wil wekelijks een overzicht van de toeslagen #vertrouwen

Weekers ontkende in alle toonaarden dat hij zichzelf op deze manier onder curatele stelde. Hij noemde het “een stukje vertrouwen” dat aan hem gegeven werd door Nijboer. Hij zei verder dat hij zichzelf in staat vindt de problemen zelf op te lossen.

De vraag is er of er nog een motie van wantrouwen zal worden ingediend tegen Weekers. Hij overleefde er vorig jaar ternauwernood een toen hij zich moest verantwoorden over de zogenoemde Bulgarenfraude.

    • Frank Huiskamp