Waar is Mexicaanse wandelende vis gebleven?

Mexico dreigt een van de weinige unieke dieren van het land te verliezen. De axolotl, ook bekend als ‘watermonster’ en ‘Mexicaanse wandelende vis’, lijkt van de aardbodem verdwenen. Of, beter gezegd, van de bodem van het Xochimilco-meer, de enige plek ter wereld waar het salamandertje nog voorkwam.

De axolotl, ooit een lekkernij voor de Azteken, loopt groot risico om uit het wild te verdwijnen, meldden biologen in Mexico-Stad gisteren. Ze zochten met vangnetten naar de axolotls, maar vonden niets. „Vier maanden zoeken, nul axolotls”, zei een van de onderzoekers gisteren tegen AP.

De achteruitgang van de axolotl is snel gegaan. In 1998 troffen onderzoekers nog gemiddeld 6.000 ‘watermonsters’ aan per vierkante kilometer. In 2003 daalde het aantal naar 1.000, in 2008 naar 100 en nu zijn er dus helemaal geen beestjes meer gevonden in het meer, dat vervuild is geraakt door rioolwater uit de steeds verder oprukkende sloppenwijken.

De axolotl, die zijn bekje in een glimlach kan trekken, heeft de zeldzame eigenschap dat het verloren ledematen en zelfs delen van de hersenen opnieuw kan aangroeien. De beestjes zijn belangrijk voor onderzoek naar transplantaties omdat ze geen afstotingsverschijnselen vertonen.

Er leven nog axolotls in aquariums – ze zijn populair vanwege hun bizarre uiterlijk. Maar volgens experts zijn dat geen geweldige exemplaren vanwege inteelt. In februari beginnen biologen in Mexico met een nieuwe speurtocht van drie maanden, in de hoop een goed verstopte wilde axolotl aan te treffen in het Xochimilco-meer.