Vriendin van Steve Biko daagt ANC van president Zuma uit

De gerenommeerde voormalige Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist Mamphela Ram-phele wordt de belangrijkste uitdager van zittend ANC-president Jacob Zuma bij de algemene verkiezingen, waarschijnlijk in april. Ramphele, afgestudeerd arts, succesvol zakenvrouw en bekend door haar relatie met de in 1977 vermoorde anti-apartheidsstrijder Steve Biko, kondigde gisteren aan lijststrekker te worden van de Democratische Alliantie, de grootste oppositiepartij in Zuid-Afrika.

Sinds de eerste verkiezingen in 1994 na de afschaffing van de apartheid domineert het ANC het politieke landschap. Vijf jaar geleden behaalde de partij 264 van de 400 parlementszetels, tegenover 67 voor de Democratische Alliantie. Die partij, die bij de afgelopen drie verkiezingen steeds beter scoorde maar dat vooral ten koste van andere oppositiepartijtjes, wordt aangevoerd door Helen Zille. Zij is blank en premier van de provincie West-Kaap. De Democratische Partij wordt vaak afgeschilderd als een ‘blanke’ partij. Door de verbintenis met Ramphele, die twee jaar geleden nog haar eigen partij oprichtte, wil de partij aantrekkelijker worden voor de massa van zwarte kiezers, als alternatief voor het ANC. Als fractieleider in het parlement koos de Democratische Alliantie in 2011 een jonge zwarte vrouw, Lindiwe Mazibuko.

Volgens waarnemers kan de Alliantie garen spinnen bij de samenwerking met Ramphele. Toch zal de partij volgens de meesten geen echte bedreiging vormen voor de hegemonie van het ANC. Veel hangt er ook vanaf of de in ongenade gevallen oud-jongerenleider van het ANC, Julius Malema, veel ANC-stemmers zal weg snoepen met zijn partij. Helen Zille ziet in ieder geval grote kansen voor haar partij. Nu Nelson Mandela is overleden, hoeven de kiezers niet meer uit loyaliteit op het ANC te stemmen, maar kunnen ze stemmen op de partij die het beste voor heeft met Zuid-Afrika, zei ze.