De stelende verzorgende die werd gefilmd

Illustratie Lotte Klaver

Wie? Een verzorgende versus haar werkgever Thuiszorg Groningen Wat? Hoger beroep Waar? De meervoudige kamer van de civiele rechter in Leeuwarden Wanneer? 21 januari 2014

Waarom?

De verzorgende is op staande voet ontslagen nadat camerabeelden duidelijk maakten dat zij 20 euro had gestolen van een bewoonster van verpleeghuis Ebbingepoort in Groningen. De bestolen bejaarde vermoedde dat haar geld door het personeel werd gestolen als zij in de badkamer werd verzorgd en vroeg om cameratoezicht. Daaruit bleek dat de verzorgende iets uit de tas van de bejaarde pakte, die vlak daarna constateerde dat ze 20 euro kwijt was.

Op het moment dat de zaak voor de politierechter kwam, was de bejaarde vrouw overleden en werd de verzorgende vrijgesproken. De kantonrechter bepaalde dat de verzorgende terecht was ontslagen. En ook in hoger beroep oordeelt de civiele rechter dat de beelden bewijzen dat ze geld uit de tas van de bejaarde pakt. In het hoger beroep wordt daarnaast bepaald dat de verzorgende in deze zitting nog „tot het leveren van tegenbewijs is toegelaten”.

De eis

De verzorgende wil dat het ontslag wordt teruggedraaid en dat haar loon wordt doorbetaald.

De uitspraak

Volgens de verzorgende heeft ze nooit het tasje van de bejaarde, dat altijd aan de stoel hing, gepakt. Ze zou juist een verbanddoos hebben gepakt die naast de stoel stond. Volgens haar verweer zou ze er verband uit hebben gehaald. Het hof ziet dat helemaal niet terug in de beelden. Er zijn geen verbandmiddelen te zien die zij op een stoel of een tafel zegt te leggen. Er is wel te zien dat ze met beide handen in een tas zoekt en daarna iets in haar zak frommelt. Het hof oordeelt dat de vrouw geen overtuigend tegenbewijs levert.

Haar ontslag blijft staan, daarnaast wordt ze veroordeeld voor de kosten van het hoger beroep die zijn opgelopen tot 2.492,40 euro.

    • Alex van der Hulst