Syrische regering wil optie transitieregering bespreken - ‘zal nergens toe leiden’

Louay Safi, woordvoerder van de Syrische Nationale Coalitie, staat journalisten te woord in Genève. Foto AP / Anja Niedringhaus

De Syrische regering is bereid om de door de internationale gemeenschap voorbereide vredesvoorstellen te bespreken. Dat meldt de Syrische staatstelevisie. In het document, het zogeheten Genève 1-communiqué dat in juni 2012 werd opgesteld, wordt ook de mogelijkheid van een transitieregering geopperd.

Volgens de Syrische staatstelevisie is de regering ‘volledig bereid’ om het document ‘zin voor zin’ te bespreken. Een lid van de Syrische oppositie laat aan Reuters weten dat “Genève 1″ de basis is voor de gesprekken.

“Het regime heeft het geaccepteerd, maar wil de mogelijkheid van een transitieregering pas op het einde bespreken. Wij willen ermee beginnen.”

Een echte doorbraak kan je deze stap dan ook niet noemen, aldus NRC-redacteur Toon Beemsterboer:

“Het communiqué stelt dat er een overgangsregering nodig is in Syrië. Daar gaan ze dus over praten. Maar het regime wil de macht niet delen en de oppositie vindt dat Assad geen plaats heeft in zo’n overgangsregering. Dus het zal nergens toe leiden.”

Lees ook: Waarom de Syrische president Assad niet wordt vervolgd (gratis voor abonnees)

    • Lex Boon