Van den Ende opent theater in Amsterdam

Joop van den Ende opent toch een theater aan de Zuidas, in de buurt van de RAI in Amsterdam. Maar dat wordt niet het musicaltheater dat hij daar in 2008 zou bouwen.

Het nieuwe theater is met plaats voor 200 bezoekers veel kleiner. Het is een van de vijf repetitiestudio’s in het nieuwe hoofdkantoor van zijn internationale theaterbedrijf Stage Entertainment, gevestigd in een pand aan de De Boelelaan waar tot voor kort het veilinghuis Sotheby’s zetelde. Het heet Stage Studio en opent in september.

Van den Ende wil het nieuwe theater gebruiken om sterren uit zijn stal de kans te geven naar eigen smaak en inzicht voorstellingen te maken, die niet al bij voorbaat geschikt hoeven te zijn voor grote tournees voor een breed publiek. De eerste voorstelling wordt From Sammy with love, waarin acteur, zanger en danser Stanley Burleson een ode brengt aan de Amerikaanse entertainer Sammy Davis jr.

Het musicaltheater ging destijds niet door omdat zijn bouwcompagnons betrokken raakten bij een fraudeonderzoek. De deelraad Amsterdam-Zuid gaat akkoord met het nieuwe theater.

    • Henk van Gelder