Maand na ski-ongeluk wordt oud-coureur geëerd

De Brit Lewis Hamilton in de nieuwe Formule 1-auto van Mercedes. Foto Reuters

De wereld van de Formule 1 is haar grootste kampioen bepaald nog niet vergeten. Precies een maand geleden belandde de Duitser Michael Schumacher (43) tijdens het skiën in de Franse Alpen met zijn hoofd op een steen en raakte hij in coma. De fans en de teams houden hun held op allerlei manieren in ere.

Zo rijden de twee Mercedes-coureurs, Lewis Hamilton uit het Verenigd Koninkrijk en Schumachers landgenoot Nico Rosberg, dit seizoen met de tekst ‘#KeepFightingMichael’ op de zijkant van hun wagen. De nieuwe auto’s van Mercedes, zilver met turquoise, werden gisteren onthuld bij de testraces in het Zuid-Spaanse Jerez de la Frontera, voorafgaand aan het Formule 1-seizoen. Zevenvoudig Formule 1-kampioen Schumacher reed tussen 2010 en 2012 voor deze renstal. In die seizoenen reed Rosberg samen met Schumacher. Het team van Ferrari, waar Schumacher zijn grootste successen behaalde, poseerde in Jerez achter een banier met de tekst ‘#ForzaMichael!’.

De fans laten zich evenmin onberoerd. Afgelopen zondag zijn vijfhonderd supporters uit Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk bijeengekomen op het circuit van het Belgische Spa-Francorchamps, waar Schumacher in 1991 debuteerde in de Formule 1 en waar hij in 1992 zijn eerste race won. Lopend legden ze het parcours af. Volgens de organisatrice van de manifestatie, de Belgische fan Heidi Hendrickx, was het genereren van „positieve energie” het doel van de manifestatie.

Twee weken geleden besteedde FC Köln, de voetbalclub waarvan Schumacher lid is, al aandacht aan de toestand waarin de oud-coureur verkeert. Bij een oefenwedstrijd tegen Schalke 04 droegen spelers van beide clubs een spandoek het stadion binnen met een steunbetuiging.

Schumacher ligt een maand na zijn ongeluk nog altijd op de intensive care van het universiteitsziekenhuis van Grenoble. Tegen persbureau AFP noemde zijn woordvoerder zijn toestand „stabiel”, maar „kritieker” dan daarvoor. De Franse krant L’Équipe meldt vandaag dat de artsen een procedure in gang hebben gezet om Schumacher uit zijn kunstmatige coma te halen.