‘Regering negeert vraag of pensioenen betaalbaar blijven’

Het is hem er niet om te doen jong en oud tegen elkaar uit te spelen. Benedict Pöttering (30), vicevoorzitter van de christen-democratische jongerenbeweging Junge Union, benadrukt dat hij alleen „het gesprek op gang wil brengen” over de onrechtvaardigheid in het pensioenbeleid van de Grote Coalitie tussen zijn eigen moederpartij, de CDU van bondskanselier Angela Merkel, en de sociaal-democratische SPD.

„Niemand in de coalitie heeft de moed om te zeggen dat het zo niet verder kan gaan”, zegt Pöttering. Hij doelt op de herziening van de pensioenwetgeving die minister Andrea Nahles (Sociale Zaken, SPD) vanmiddag in de Bondsdag zou presenteren. Belangrijkste vernieuwingen: vrouwen die moeder zijn geworden voor 1992 krijgen een extra toeslag, het ‘moederpensioen’. Dat was een wens van de christen-democraten. Daarbij komt een wens van de SPD: mensen die 45 jaar premie hebben betaald, mogen al met 63 jaar met pensioen. De krant Handelsblatt becijferde gisteren dat deze extraatjes tot 2030 zo’n 160 miljard euro kosten.

„Het gevolg is dat de pensioenpremies die eigenlijk konden dalen, zullen stijgen”, zegt Pöttering. „Tegelijkertijd daalt de hoogte van de pensioenen in de toekomst. De bevolking vergrijst, daardoor moeten steeds minder jongeren de kosten opbrengen voor de pensioenen van een steeds groter wordende groep ouderen. Jongeren moeten zich daardoor, naast de pensioenpremie die we nu betalen, bijverzekeren om in de toekomst zelf voldoende pensioen te kunnen ontvangen.”

Pöttering vindt dat er moet worden gezocht naar de geleidelijke omschakeling van het Duitse pensioenstelsel zodat mensen van zijn generatie „ook met vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken”. „Op dit moment kiest men niet alleen voor het handhaven van de status quo, maar ook nog eens voor miljarden aan extra uitgaven. Dat roept de vraag op of dit systeem op den duur betaalbaar blijft. Maar de nieuwe regering negeert dit.”

Vorige week viel Pöttering het kabinetsbeleid aan en hij zegt veel positieve reacties gekregen te hebben van jongeren. Maar vanuit de moederpartij is niet gereageerd. „Natuurlijk, niemand vindt het leuk als de eigen positie tegen het licht wordt gehouden,” zegt hij. En hij blijft optimistisch, ook al wordt de lobby van de jongeren automatisch zwakker door de vergrijzing. „Binnenkort is meer dan de helft van de bevolking vijftig jaar of ouder,” zegt Pöttering, „Toch blijf ik overtuigd van een gezamenlijke oplossing omdat ik niet denk dat ouderen met opzet de toekomst van de jonge generaties in de weg zitten.”

    • Frank Vermeulen