‘ProCures wil niet verder met Polare’

DEN HAAG - Een vestiging van Polare in de Haagse binnenstad. Alle 20 Nederlandse winkels van de boekwinkelketen, voorheen Selexyz en De Slegte, sloten vanaf maandag ,,tijdelijk'' hun deuren. ANP BAS CZERWINSKI

Investeerder Procures wil af van Polare en is met twee andere boekhandelsbedrijven in gesprek over een mogelijke verkoop van de boekhandelsketen. Dat zegt Polare-commissaris Cor Molenaar vandaag in Het Financieele Dagblad. Om welke investeerders het gaat, wil Molenaar niet zeggen.

Volgens De Telegraaf zou het onder meer om mediaconcern Audax gaan, dat een paar jaar geleden ook al investeerde in Selexyz. Toen die keten in 2012 failliet ging, moest Audax een afschrijving van enkele miljoenen euro’s doen. Na het bankroet werd Selexyz overgenomen door Procures, dat de keten samenvoegde met De Slegte.

Molenaar heeft er vertrouwen in dat het lukt om de keten van twintig boekhandels in zijn geheel te verkopen. Na de recente sanering waren de winkels op operationeel niveau weer winstgevend, zegt hij. Bij die sanering gingen meer dan honderd banen verloren.

De banken hebben minder vertrouwen in Polare, zegt Molenaar. ABN AMRO en ING hebben al flink moeten afboeken op de keten en proberen nu hun vorderingen op te eisen. Dat was voor Polare reden om de winkels dinsdag ‘tijdelijk’ te sluiten.

Kapitaalinjectie

Gisteravond zei Jan van de Wouw, commercieel directeur van Polare, tegen RTL Nieuws al met twee ‘geïnteresseerde partijen’ in gesprek te zijn. Toen sprak Van de Wouw echter over een ‘kapitaalinjectie’:

“Wij zijn met twee partijen in gesprek. Ik kan niet zeggen wie het zijn, maar de gesprekken zijn serieus en al een tijdje aan de gang. Het betreft partijen die bereid zijn om extra kapitaal in onze organisatie te steken. U kunt denken aan 2 tot 3 miljoen euro.”

In NRC Handelsblad en nrc.next gaven NRC-redacteuren Toef Jaeger en Hanneke Chin-A-Fo gisteren aan dat de deuren van de twintig Nederlandse vestigingen van Polare, die maandagavond voor een ‘strategische heroriëntatie’ op slot gingen, naar alle waarschijnlijk dicht zouden blijven. Duidelijk was dat er in de komende tijd met enkele partijen gesproken zou worden. Maar nog onduidelijk was of er bij die onderhandelingen over deelneming of overname zou worden gesproken.

    • Roderick Nieuwenhuis