Problemen met betaling fiscale toeslag opgelost

De achterstanden bij het uitbetalen van toeslagen door de Belastingdienst zijn het gevolg van „procesverstoringen”. Dat schrijft staatssecretaris Weekers (Financiën, VVD) aan de Tweede Kamer. Zo’n 35.000 burgers hebben de afgelopen tijd hun zorg-, huur- of andere toeslag later ontvangen. De procedurele problemen zijn inmiddels verholpen.

Vanmiddag zou Weekers zich in de Tweede Kamer verantwoorden. De staatssecretaris ligt al enige tijd onder vuur vanwege toeslagenfraude en problemen bij de Belastingdienst. Twee weken geleden geleden was de Kamer nog uitermate kritisch over zijn aanpak van de ‘Bulgarenfraude’. Weekers zou onvoldoende hebben ondernomen om de miljoenen terug te vorderen die Bulgaarse bendes ten onrechte aan toeslagen hebben geïncasseerd.

De jongste problemen met de betaling door de fiscus ontstonden doordat huishoudens en bedrijven hun toeslagen sinds kort nog maar op één bankrekeningnummer mogen ontvangen, om fraude tegen te gaan. De Belastingdienst moet alle gegevens controleren. In zijn brief schrijft Weekers dat burgers door fraudebestrijding „onder omstandigheden met een minder dienstverlenende Belastingdienst worden geconfronteerd”.

De Nationale Ombudsman riep Weekers vorige week op de één-bankrekeningmaatregel te staken en direct toeslagen uit te keren aan huishoudens die in de knel dreigen te komen. Weekers legt de oproep naast zich neer.