Paus Franciscus rock-’n-rollt op cover Rolling Stone

Screenshot cover Rolling Stone.

En weer een mijlpaal voor il papa: na op de cover te hebben gestaan van Time Magazine, Vanity Fair Italia en The New Yorker, lacht paus Franciscus ons nu toe vanaf het magazine Rolling Stone. En dat mag een heuse eer heten; de paus is de eerste van alle pausen die de cover siert.

Het coververhaal van Mark Binelli met als titel Pope Francis: The Times They Are A-Changin gaat diep in op de ‘fluwelen revolutie’ die de paus langzaam maar zeker in het Vaticaan bewerkstelligd heeft. Het artikel stelt de vraag wat het pausschap van Franciscus zo anders maakt, en wijst erop dat de Jorge Bergoglio politiek gezien handig opereert en zijn pr op orde heeft. Zijn bescheiden opstelling - hij woont niet in het pauselijke paleis, maar in het pauselijk appartement - maakt hem zeer geliefd bij het gewone volk.

Is het een vogel, een vliegtuig? Nee het is Superpaus.

Zo heeft een kunstenaar op het gebouw naast het Vaticaan onlangs een muurschildering gemaakt die de paus afbeeldt als een superheld. In een artikel hierover kopt persbureau Reuters ‘Move over Superman, here’s SuperPope!’. De paus balt zijn vuist heroïsch naar voren, terwijl het kruis om zijn nek opwaait. In zijn hand draagt hij een koffertje met daarop het woord ‘valores’, wat in het Spaans ‘waarden’ betekent.

De Italiaanse straatkunstenaar Maupal heeft paus Franciscus afgebeeld als Superman op een gebouw naast het Vaticaan. Foto AFP / Tiziana Fabi

Sinds Franciscus aan het roer staat van de katholieke kerk is meer openheid te bespeuren. Zo maakte een delegatie van de Heilige Stoel onlangs aan een VN-commissie duidelijk dat de katholieke kerk zich realiseert dat een actievere houding bij de aanpak van het seksueel misbruik in de kerk geboden is. En ook bijzonder: Franciscus omarmt iedereen, ongeacht zijn seksuele voorkeur. Zijn uitspraak over homoseksuelen, “als iemand homoseksueel is en God opzoekt, wie ben ik dan om hem te veroordelen?”, deed hem belanden op de cover van een LGTB-tijdschrift The Advocate.

Daarbij kan het verschil met zijn oerconservatieve voorganger Benedictus natuurlijk ook niet groter zijn. Franciscus houdt bijvoorbeeld wel van een grapje en heeft ook nog zelfrelativering. Zo zei hij eens tegen zijn kardinalen nadat hij was gekozen tot nieuwe paus:

“”May God forgive you for what you’ve done”

Lees hier het 7.700 woorden tellende verhaal van Rolling Stone (leestijd ongeveer 31 minuten).

    • Anouk Eigenraam