Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Paul Bogaert wint Herman de Coninckprijs 2014

Vlaams dichter Paul Bogaert heeft met zijn dichtbundel ‘Ons verlangen’ de Herman de Coninckprijs 2014 gewonnen, de prijs voor beste Nederlandstalige dichtbundel van een Vlaamse dichter. Dat meldt organisator boek.be. De jury prijst Bogaert voor de manier waarop hij de Nederlandse taal ‘omarmt’. “Er zijn geen regels in de poëzie. Wie de valkuilen van de

Vlaams dichter Paul Bogaert heeft met zijn dichtbundel ‘Ons verlangen’ de Herman de Coninckprijs 2014 gewonnen, de prijs voor beste Nederlandstalige dichtbundel van een Vlaamse dichter. Dat meldt organisator boek.be. De jury prijst Bogaert voor de manier waarop hij de Nederlandse taal ‘omarmt’.

“Er zijn geen regels in de poëzie. Wie de valkuilen van de taal niet omzeilt maar juist omarmt en in een nieuwe, nog ongehoorde taal weet samen te brengen verdient het om gelauwerd te worden.”

Ook slaagt Bogaert er volgens de jury in om het schijnbaar onpoëtische tot poëzie te maken:
“In zijn sterke, onvermijdelijke en confronterende gedichten fileert Bogaert met chirurgisch gereedschap het ongemak, de pijn en de onzekerheden van het alledaagse, onpoëtische leven.”

Uitreiking op Gedichtendag

De prijs ter waarde van 6000 euro is aan Bogaert toegekend door een vakjury bestaand uit voorzitter Yra van Dijk (hoogleraar Nederlandse Letterkunde, Universiteit Leiden), Bas Kwakman (Directeur Poetry International Foundation), Stijn Meuris (zanger) en Hilde Verbreuken (redactie programma Hautekiet). Ook wijlen Thomas Blondeau zat in de jury. De organisatoren hebben besloten uit respect voor de dit jaar op 35-jarige leeftijd overleden Vlaamse schrijver geen vervanger voor hem op te roepen.

De prijs wordt morgen, op Gedichtendag en de eerste dag van de Poëzieweek, aan Bogaert overhandigd. Dichter Max Temmerman krijgt dan de Herman de Coninck Publieksprijs voor het mooiste gedicht voor zijn ‘Beesten’.

Naast de bundel van Paul Bogaert waren ook Tri ti tiii van Norbert de Beule (Atlas Contact), Bijna een Amerika van Max Temmerman (Vrijdag), Liefde en aarde van Tom Van de Voorde (Poëziecentrum) en Ook daar valt het licht van Miriam Van hee (Bezige Bij) genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2014. De prijs, voor het eerst uitgereikt in 2007, is een jaarlijkse Vlaamse poëzieprijs die wordt uitgereikt ter nagedachtenis van de Vlaamse essayist en dichter Herman de Coninck (1944-1997).