Parlement Oekraïne stemt in met amnestiewet, oppositie boos

Anti-regeringsdemonstranten wachten op een beslissing over de amnestiewet bij een barricade in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Foto Reuters/ Thomas Peter

Het parlement in Oekraïne heeft ingestemd met een wet waarmee vastgezette demonstranten amnestie kan worden verleend. Maar het wil dan wel dat demonstranten die nu regeringsgebouwen bezetten, daar vertrekken. De oppositiepartijen stemden, na een dag van debatteren, niet over de wet.

Voor de oppositie is amnestie voor de demonstranten een harde eis. Ze stemden echter niet, omdat ze boos zijn over de ‘maar’ die het parlement aan de wet verbonden heeft, schrijft de BBC.

Pro-EU-demonstranten hebben meerdere gebouwen in hoofdstad Kiev en andere steden bezet. Ze gebruiken deze als basis en als slaapplek. Ze zoeken er bescherming tegen de kou. Ze protesteren al sinds november tegen de beslissing van president Viktor Janoekovitsj om een associatieverdrag met Europa niet te ondertekenen, onder druk van Rusland. Het protest zwol halverwege deze maand weer aan nadat het parlement wetten aannam om protesten gemakkelijker de kop in te drukken. Inmiddels wordt er niet alleen in Kiev geprotesteerd, maar in vrijwel heel het land. Die protesten gaan er grimmig aan toe.

Oppositie neemt geen genoegen met toezeggingen

De regering kwam de oppositie al een paar keer tegemoet. Zo werden de strenge ordewetten weer ingetrokken en trad premier Nikolaj Azarov terug. Nu wil het parlement dus ook de zo gewenste amnestie verlenen aan demonstranten die zijn vastgezet. Maar de impasse lijkt te blijven, want de toezeggingen zijn niet genoeg voor de oppositie. Die wil dat Janoekovitsj vertrekt en nieuwe verkiezingen uitroept. Hij is niet van plan te wijken.

Lees ook: Oekraïne dreigt uiteen te vallen: vijf vragen over de politieke onrust.

    • Frank Huiskamp