Parcours Volvo Ocean Race in 2015 voor Scheveningse kust

Het parcours van de Volvo Ocean Race voor 2014-2015.

De Volvo Ocean Race doet Den Haag in 2015 gedurende de slotetappe aan. De vloot zal tussentijds finishen en een dag later een herstart maken tussen de havenhoofden van Scheveningen. Dat heeft de organisatie van de zeilrace om de wereld bekendgemaakt.

De boten finishen, komend vanuit de Franse havenstad Lorient, naar verwachting op vrijdag 19 juni 2015 in Den Haag. Zaterdag volgt op het middaguur de herstart. Dat gebeurt in Le Mans-stijl in de volgorde van binnenkomst en met de tijdverschillen van de vorige dag. Na een parcours voor de kust van Scheveningen, wordt koers gezet naar Göteborg.

De organisatie van de Ocean Race in een verklaring:

“De start- en finishlijn ligt tussen de havenhoofden, mits de weersomstandigheden dit qua veiligheid toelaten, en zijn voorzien van grote tribunes.”

De laatste keer dat de Ocean Race langs de Nederlandse kust voer was in 2008-2009, toen er een zogenoemde Gate Race was vlak bij Den Haag. “Dat was een succes, maar nu wordt het nog groter”, laat Tom Touber van de organisatie weten. In 2005-2006 kwamen de boten al eens door de Rotterdamse haven.

Met Team Brunel van schipper Bouwe Bekking is er ook een Nederlandse deelnemer aan de negen maanden durende race, die op 4 oktober van start gaat in het Spaanse Alicante. De eindstreep ligt in Göteborg.

De NOS sprak met Touber en Bekking over de pitstop die het zeilevenement in Den Haag maakt

Dit is de volledige route van de Volvo Ocean Race, waarin de tussenstop in Den Haag nog niet is opgenomen.

    • Lex Boon