OM eist cel- en taakstraffen voor diefstal examens Ibn Ghaldoun

Een van de verdachten van de examendiefstal op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun komt aan bij de rechtbank in Rotterdam voor de regiezitting. Foto ANP / Robin Utrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vanochtend tegen de verdachten in de examenfraudezaak deels voorwaardelijke celstraffen en werkstraffen geëist. Dat meldt persbureau Novum. Tegen de meeste verdachten eist het OM negentig dagen cel, waarvan een groot deel voorwaardelijk. De verdachten gaan door aftrek van het voorarrest als het aan het OM ligt niet terug de cel in.

Voor Safae K., die volgens justitie met het plan kwam om de examens te stelen, wil het OM negentig dagen cel, waarvan 54 dagen voorwaardelijk. Ook wil justitie dat de 19-jarige Rotterdamse een werkstraf van 240 uur krijgt. Tegen de andere hoofdverdachte, Kamal El B., eist justitie een soortgelijke straf.

Tegen Anass B., ook een van de hoofdrolspelers, eiste justitie ook negentig dagen cel, waarvan 59 dagen voorwaardelijk. Hij moet een werkstraf van tweehonderd uur krijgen, vindt het OM.

De enige meerderjarige tegen wie geen celstraf is geëist, is Salahodin B., de broer van Anass. Hij krijgt als het aan justitie ligt alleen een werkstraf van tweehonderd uur, omdat hij alleen schuldig is aan heling. Tegen Salah G. werd alleen een voorwaardelijke celstraf geëist en een werkstraf van 180 uur. Hij speelde geen grote rol in de fraudezaak.

Leerlingen verdacht van diefstal en verspreiden examens

De elf verdachten, twee meisjes en negen jongens, worden verdacht van de diefstal van de examens, betrokkenheid daarbij of het daarna verder verspreiden van de examens. Uit de islamitische school werden 27 eindexamens gestolen. Het ging om vijftien vwo-, tien havo- en twee vmbo-examens.

Bij de meeste verdachten zijn volgens de rechtbank op gegevensdragers foto’s van examens gevonden. Van sommigen zaten ook vingerafdrukken op de examens.

Het proces ging maandag van start. Het was de bedoeling dat toen een begin gemaakt zou worden met de inhoudelijke behandeling, maar de rechtbank kwam daar niet aan toe. De zaak werd opgehouden door allerlei verzoeken van de verdediging en een urenlange bespreking van de rechters over die verzoeken.

Verzoek tot uitstel afgewezen

Het merendeel van de raadslieden wilde onder meer dat de zaak zou worden uitgesteld. Ze vinden dat ze te weinig tijd hebben gehad om het proces voor te bereiden. De rechtbank wees alle verzoeken van de advocaten echter af. De zaken van de twee minderjarige verdachten zijn dinsdagochtend al behandeld. Dat gebeurde achter gesloten deuren vanwege de leeftijd van de jongen en het meisje.

    • Nando Kasteleijn