NVWA blokkeert 690 ton vlees na vondst paarden-DNA in rundvlees

In verschillende partijen rundvleessnippers is paarden-DNA aangetroffen. De leverancier van het vlees op de foto heeft niks te maken met het schandaal.
In verschillende partijen rundvleessnippers is paarden-DNA aangetroffen. De leverancier van het vlees op de foto heeft niks te maken met het schandaal. Foto Hollandse Hoogte / Patrick Post

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 690 ton vlees van een slachthuis in Gelderland preventief laten blokkeren, nadat er in verschillende partijen rundvleessnippers paarden-DNA is aangetroffen.

De NVWA in een persbericht:

“Uit de gegevens van het bedrijf valt vooralsnog niet na te gaan in welke partijen rundvlees paardenvlees is verwerkt. Ook zijn er volgens de inkoopadministratie meer paarden ingekocht dan er volgens het slachtregister zijn geslacht.”

Een woordvoerder van de NVWA wil niet zeggen om welk bedrijf het gaat. EenVandaag meldt dat het om vleeshandel ‘Van Hattem Vlees’ uit het Gelderse Dodewaard gaat. Bij het bedrijf wil op dit moment niemand reageren op de beschuldiging.

Alle partijen vlees die het slachthuis in diverse koel- en vrieshuizen heeft opgeslagen zijn geblokkeerd totdat het bedrijf aantoont wat de inhoud en herkomst van de partijen vlees is. Daarnaast moet het bedrijf alle vlees, vleesproducten en karkassen die in de afgelopen twee jaar in de handel zijn gebracht traceren. De NVWA:

“Als blijkt dat de producten niet traceerbaar zijn voldoen ze niet aan de veiligheidsvoorschriften en moet het bedrijf de producten uit de handel nemen.”

Het bedrijf heeft tot volgende week (3 februari) de tijd om te laten zien hoe de tracering op orde wordt gebracht. Ondertussen staat het bedrijf onder verscherpt toezicht. Dit betekent dat er tijdens de slacht continu een dierenarts en een inspecteur van de NVWA aanwezig zijn en dat er alleen dieren aangevoerd mogen worden onder toezicht. Ook wordt de afvoer van partijen vlees van het slachthuis in de gaten gehouden.

Het bedrijf is niet het eerste dat in opspraak komt vanwege ‘fraude’ met vlees. In maart vorig jaar nam de NVWA vlees van groothandel Willy Selten uit Oss in bewaring. Ook daar deugde de administratie niet en was het vlees niet te identificeren en te traceren.