NSA maakte besturingsprogramma’s van telefoons Nederlandse overheid

De Nederlandse overheid heeft tot een paar jaar geleden telefoons gebruikt waarvan het besturingsprogramma afkomstig was van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De telefoons, gemaakt door Philips, werden wel voorzien van eigen beveiligde sleutels die niet zijn gedeeld met de Amerikanen. Dat bevestigen bronnen aan NRC Handelsblad.

Een kantoor van Philips aan het IJ in Amsterdam. Foto ANP / Koen Suyk

De Nederlandse overheid heeft tot het jaar 2000 telefoons gebruikt waarvan het besturingsprogramma afkomstig was van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De telefoons, gemaakt door Philips, werden wel voorzien van eigen beveiligde sleutels die niet zijn gedeeld met de Amerikanen. Dat bevestigen bronnen aan NRC Handelsblad naar aanleiding van een artikel dat vandaag bij De Groene Amsterdammer verschijnt.

Amerikanen konden niet zomaar meeluisteren

De telefoons van het Nederlandse elektronicaconcern werden gebruikt door de Nederlandse krijgsmacht en ambassades. Er zijn geen aanwijzingen dat de NSA heeft meegeluisterd met het Nederlandse communicatieverkeer, zegt NRC-verslaggever Steven Derix.

“In de Philips-telefoons zitten chips, met daarop een besturingsprogramma. Maar om de telefoons te gebruiken, had je de beveiligde sleutel nodig. Nederland had eigen sleutels die niet zijn gedeeld. De NAVO gebruikte wel sleutels van de NSA, maar dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat de apparatuur daar gebruikt wordt voor militaire communicatie.”

Update 10.50: Eerder schreven wij op basis van berichtgeving van de Volkskrant ten onrechte dat de versleuteling van de telefoons afkomstig was van Britse en Amerikaanse spionnen. De krant haalde een onderzoek aan van onderzoeksjournalist en Philips-biograaf Marcel Metze dat vandaag verschijnt in De Groene Amsterdammer, waaruit zou blijken dat Philips moest samenwerken met de NSA om apparatuur te leveren aan de NAVO.

Door NSA versleutelde apparatuur in alle NAVO-landen

Philips dong begin jaren tachtig mee naar een order van 200 miljoen gulden voor een nieuw communicatienetwerk voor het Nederlandse leger, schreef de Volkskrant. Uiteindelijk werden onder de codenaam Zodiac mobiele verbindingen, telefooncentrales en duizenden digitaal beveiligde telefoons geleverd.

Philips zou het Nederlandse leger onder meer hebben voorzien van telefoons waarbij gesproken woorden meteen werden verhaspeld en aan het andere uiteinde weer verstaanbaar gemaakt.

    • Laura Klompenhouwer