Nathan Filer (1980) wint Costa Award met ‘De schok van de val’

De Britse auteur Nathan Filer heeft met zijn debuutroman De schok van de val de Costa Award Book of the Year gewonnen, de literatuurprijs voor de beste Britse roman van het afgelopen jaar. Aan Filer werd eerder deze maand al de Costa First Novel Award toegekend.

De jury vindt het ‘moeilijk te geloven’ dat de roman van Filer, een rouwverhaal van de intelligente en aan schizofrenie lijdende hoofdpersoon Matthew die het verlies van zijn broer probeert te verwerken, een debuut is:

‘het is zo goed dat je je er een beter mens van voelt.’

NRC-recensent Thomas de Veen noemde de roman van Filer vorig jaar in een recensie sterk in ‘de atomen- en universummetaforen’. Die gaven het verhaal emotionele diepte.

Minder enthousiast was De Veen over de ‘typografische en stilistische trucjes’ die de Britse debutant gebruikte om de lezer deelgenoot te maken van de beklemmende gekte van Matthew. Zo gebruikt Filer regelslange herhaling van ‘dag in dag uit’ om Matthews sleur in de psychiatrische inrichting waar hij opgesloten zit te verbeelden. Een stilistisch trucje dat een gestroomlijnd verhaal in de weg staat.

De Costa Book of the Year Award is de opvolger van de Whitbread Award en wordt toegekend aan de beste roman die het afgelopen jaar in Groot-Brittannië of Ierland is verschenen. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 25.000 pond, omgerekend zo’n 30.000 euro.

    • Roderick Nieuwenhuis