Opinie

    • Marcel Haenen

Miljoenen tranen in Oost-Duits zwembad

Voor ‘ostalgie' naar de heilstaat is weinig reden.

Dankzij de nieuwe praatprogramma’s kan de kijker nu de hele avond non-stop interviews bekijken op televisie. Nou maar hopen dat er genoeg gasten zijn om al die talkshows te vullen met onderhoudende conversaties. Bij RTL Boulevard had Albert Verlinde gisteren een vraaggesprek met Gerard Joling. Onderwerp: de zanger had zijn tand gebroken omdat hij wat te gulzig in een oester had gehapt. Vier uur later was Joling weer op televisie. Hij mocht praten en zingen in RTL Late Night.

In De Wereld Draait Door had Matthijs van Nieuwkerk een interview met zijn collega Ivo Niehe. Voornaamste onderwerp van gesprek was het interview dat Niehe ruim twee jaar eerder gaf aan de VARA-collega’s Paul Witteman en Jeroen Pauw. Niehe noemde zijn show in Parijs toen een „unaniem en belachelijk groot succes”. Dat leverde hem zo veel hoon op dat hij twee maanden later in Pauw & Witteman zijn tv-optreden evalueerde. Nu moest Niehe opnieuw uitleggen waarom hij zich destijds toch aan zo veel ijdeltuiterij had bezondigd. Het was toch juist leuk, zo jongensachtig? Niehe legde het nog een keer uit. Hij had kennelijk wel met succes bedongen dat de opschepbeelden niet nog eens getoond werden. Als troost mocht hij een beetje reclame maken voor weer een show en een liedje zingen. „Nooit meer alleen”.

Het leukste programma was gisteren bij de ZDF te zien. De Duitse tv-zender toonde – 25 jaar na het vallen van de Berlijnse Muur – het eerste van twee delen Nicht alles war schlecht over de DDR. Is er reden voor ‘ostalgie’ naar de Duitse communistische heilstaat? Uit een rondgang die de in 1986 in de DDR geboren acteur Constantin van Jascheroff maakte, bleek van niet. Het leven was er ronduit rottig geweest. Ja het mocht wel lijken dat de vrouwen in de DDR zo geëmancipeerd waren omdat ze vrijwel allemaal een baan hadden, ze waren alleen maar een noodzakelijk onderdeel van de grote communistische fabriek.

En maar liefst 120.000 kinderen hebben in het veertigjarig bestaan van de DDR hun jeugd moeten doorbrengen in strafinrichtingen. Ze waren namelijk te onaangepast. En je verdiende dan wel geld in de DDR maar je kon er niks fatsoenlijks kopen. Alleen de Intershop had leuke spullen maar daar mocht je alleen met West-Duitse marken betalen.

Zelfs de sporters, de internationaal succesvolle etalagepoppen van het socialisme, hadden enkel slechte herinneringen. Hardloopster Ines Geipel vertelde hoe ze door „ondersteunende maatregelen” (doping) vooruit werd geholpen. Zwemster Andrea Kiewel vertelde dat ze door de bikkelharde trainingen „miljoenen tranen in het zwembad” had gelaten.

Het ging mis toen de Oost-Berlijners in 1987 kwamen luisteren naar David Bowie, die zong aan de andere kant van de muur. Het bewind van de DDR liet daarop in 1988 Bruce Springsteen in Oost-Berlijn optreden. „Born in the USA”, zongen toen 60.000 Ossies. Een jaar later was het gedaan met de DDR.

    • Marcel Haenen