Merkel wil wijziging EU-verdrag - ‘niet nieuw, wel opmerkelijk’

Merkel komt aan in de Bundestag. Foto Reuters / Tobias Schwarz

Het Verdrag van Lissabon moet worden aangepast, wil de Europese Unie sterker uit de crisis komen. Bondskanselier Angela Merkel heeft dat vandaag gezegd tijdens haar beleidstoespraak voor de komende vier jaar. Een van de wijzigingen betreft het akkoord over de Europese bankenunie dat in december werd bereikt.

Twitter avatar frankgvermeulen NRC Bureau Berlijn Vertrouw de bedrieglijke rust niet die nu heerst in Europa. Zegt #Merkel. EU-verdragen moeten aangepast worden om #muntunie te versterken.

Merkel heeft eerder al aangegeven dat het EU-verdrag moet worden gewijzigd, zegt onze correspondent in Berlijn, Frank Vermeulen. Toch is het opmerkelijk dat ze er nu over begint.

“Het gaat hier wel om haar beleidstoespraak, met de uitgangspunten van haar regering voor de komende vier jaar.”

Het akkoord over de bankenunie zou eigenlijk moeten worden verankerd in het Verdrag van Lissabon, maar als dat wordt opengebroken kan dit grote gevolgen hebben. Zo moet voor elke verdragswijziging een referendum worden uitgeschreven in Ierland en Denemarken. Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis:

“En dan bestaat de kans dat Engeland zegt ‘wij hadden ook nog wel wat wijzigingen’, en dat men ook in Nederland een referendum wil. Merkel heeft dit niet in algemene termen gezegd, maar het is de vraag of het voor de Europese verkiezingen in mei concreter wordt. Premier Rutte zal in elk geval willen dat deze kwestie pas na de verkiezingen wordt besproken.”

    • Laura Klompenhouwer