Maar het is Walter helemaal niet

Zien Film

Changeling, Clint Eastwood, 2008

RTL8, 20.30-23.20u.

Changeling is volgens scenarioschrijver J. Michael Straczynski voor 95 procent gebaseerd op historische bronnen. Belangrijk om te weten, want anders denk je al snel dat dit bizarre verhaal volstrekt ongeloofwaardig is. De zich in Los Angeles anno 1928 afspelende periodefilm werd sober geregisseerd door de destijds 78-jarige Clint Eastwood.

Het 9-jarige zoontje van alleenstaande moeder Christine Collins (een ingehouden Angelina Jolie) is op een dag spoorloos verdwenen. Enkele maanden later heeft de politie goed nieuws: hij is gevonden. Ze leveren een kind bij haar af, maar volgens Christine is dit niet haar oogappel Walter. De politie houdt vol dat hij wel haar zoon is, om goede sier te kunnen maken met een succesvol afgesloten onderzoek. Als de diep getraumatiseerde Collins de zaak openbaar maakt, laat de politie haar opnemen in een psychiatrische inrichting. Zij vecht terug, met hulp van een charismatische priester (John Malkovich) die voor haar opkomt in zijn radioshow. Al deze welhaast kafkaëske plotontwikkelingen houden de aandacht meer dan vast, maar de film overtuigt ook als gedetailleerde, historische reconstructie die harde kritiek uit op politiecorruptie, een fenomeen dat ook in de 21ste eeuw helaas nog niet is uitgebannen.

    • André Waardenburg