Kunst markt

Wat Geborduurde satijnen doek met teksten in het Perzisch, eind achttiende eeuw, 201×127 cm. Op 31 januari te koop op een veiling van tapijten en textiel bij Sotheby’s in New York. Richtprijs: 80.000 tot 120.000 dollar (58.000 tot 88.000 euro). Online catalogus: sothebys.com

Bijzonderheid De veilingprijzen voor oude tapijten en textiel stijgen enorm. In juni vorig jaar werd een zeventiende-eeuws Perzisch tapijt bij Sotheby’s uit de collectie van de Amerikaanse industrieel en politicus William Andrews Clark geveild voor 33,7 miljoen dollar, ruim zes keer de lage richtprijs. Ook andere tapijten brachten recentelijk miljoenen op.

Goede koop?Ali Foumani, handelaar in antieke Perzische tapijten in Amsterdam: „Een zeldzaam stuk textiel en zeker een halve eeuw ouder dan het veilinghuis aangeeft. De man op de olifant is sjah Sultan Husein, die tot 1722 regeerde. Men wachtte nooit vele generaties met het maken van zo’n doek. De richtprijs is een bodemprijs, het kan veel meer opleveren.”