Kritiek verstopt in blijspelen

Lady Windermere’s Fan

Oscar Wilde’s oeuvre is extreem talig, toch lukte het Ernst Lubitsch in deze stomme film uit 1925 om niet te leunen op tussentitels maar Wildes gevatte dialogen om te zetten in visuele humor. Een psychologische komedie vol subtiele details waar Wilde trots op zou zijn.

The Picture of Dorian Gray

Wildes enige roman is een faustiaans verhaal over een decadente man die uiterlijk jong blijft terwijl zijn portret al zijn boosaardigheid opzuigt. In deze zwart-witfilm uit 1945 is het sinistere portret in expressionistisch Technicolor uitgevoerd.

The Importance of Being Earnest

Wilde verstopte zijn kritiek in frivole blijspelen zoals deze, in het Nederlands vertaald als De ernst van Ernst. Deze film uit 1952 is het tegenovergestelde van Lubitsch: verfilmd toneel, maar wat geeft het met zulke glorieuze acteurs en decors!

An Ideal Husband

Na de publicatie van een nieuwe biografie was er in de jaren negentig een opleving van alles wat met Oscar Wilde te maken had. Er was een biopic, en regisseur Oliver Parker maakte in 1999 de eerste en beste van zijn drie Wilde-bewerkingen: An Ideal Husband.

Wilde

Het turbulente leven van Wilde bood stof voor drie biopics: Wilde, The Trials of Oscar Wilde (beide 1960) en Wilde uit 1997, met Stephen Fry als de decadente dichter die na ruzie met de vader van zijn geliefde Alfred Douglas wegens sodomie twee jaar de gevangenis in moet.

    • André Waardenburg