Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Bezuiniging op cultuur wordt verdubbeld; na Rijk snijden ook gemeenten fors

Musici speelden in 2012 samen op een ponton in de Hofvijver in Den Haag als protest tegen de rijksbezuinigingen op kunst en cultuur.
Musici speelden in 2012 samen op een ponton in de Hofvijver in Den Haag als protest tegen de rijksbezuinigingen op kunst en cultuur. Foto ANP / Phil Nijhuis

Gemeenten zullen vanaf 2015 naar verwachting 250 miljoen euro minder uitgeven aan cultuur dan ze in 2011 deden. Die bezuiniging komt bovenop het terugschroeven van het rijksbudget voor cultuur met 250 miljoen euro.

Dat heeft onderzoeksbureau Berenschot berekend op basis van een enquête waaraan 65 gemeenten meededen. Beleidsmedewerkers en wethouders cultuur vulden online een vragenlijst in over het cultuurbeleid dat zij in hun gemeenten verwachten na de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De helft voorziet dat de coalities die daarna worden gevormd extra bezuinigingen zullen doorvoeren op het gemeentelijke cultuurbudget.

In 2011 gaven de gemeenten nog 1,98 miljard euro uit aan cultuur, een miljard meer dan het Rijk (987 miljoen euro). De gemeenten hebben in 2011-2013 al 170 miljoen euro bezuinigingen op cultuur ingeboekt. Zij verwachten dat daar, na de verkiezingen, 80 miljoen bij komt. Daarmee zouden de gemeentelijke uitgaven aan cultuur in 2015 volgens Berenschot dalen tot 1,74 miljard euro, terwijl die van het Rijk omlaag gaan naar 740 miljoen euro.

Lees vanmiddag het hele artikel in NRC Handelsblad.