kort

foto afp

Suriname //

Hervatting van proces Decembermoorden

Het Hof van Justitie van Suriname heeft gisteravond bevolen dat het Decembermoordenproces tegen ten minste één van de vijfentwintig verdachten moet worden voortgezet. Dat meldt ochtendkrant De Ware Tijd. Het gaat om de zaak tegen Edgar Ritfeld, een oud-militair die eerder hoger beroep aantekende tegen een in 2012 aangenomen amnestiewet. Ritfeld heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij wilde daarom dat het proces gewoon zou doorgaan, ondanks dat hij door de amnestiewet vrijuit is gegaan. Volgens sommige juristen kan de beslissing van het hof ook gevolgen hebben voor de zaak tegen Desi Bouterse. Hij is hoofdverdachte van de Decembermoorden, de standrechtelijke executie van vijftien tegenstanders in 1982.

Lagerhuis

The Queen moet bezuinigen

Het Britse Lagerhuis heeft kritiek geuit op de boekhouding van koningin Elizabeth II en het koningshuis. Het Lagerhuis heeft er bij de koningin op aangedrongen meer geld binnen te halen door Buckingham Palace vaker open te stellen voor bezoekers. In een rapport staat dat het Britse koningshuis meer geld nodig heeft om achterstallig onderhoud aan de paleizen te verrichten. Buckingham Palace is per jaar 78 dagen geopend voor publiek. Jaarlijks ontvangt Elizabeth een toelage van omgerekend 37,4 miljoen euro.

Geen Ranbaxy //

Melding bij merkloze geneesmiddelen

Huisartsen zouden op recepten voor generieke geneesmiddelen de mededeling ‘geen Ranbaxy’ moeten toevoegen. Dat heeft het Nederlandse Huisartsengenootschap (NHG) zijn leden gisteren geadviseerd. De mededeling moet zorgen van patiënten over medicijnen van het Indiase Ranbaxy wegnemen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kondigde vrijdag een importverbod af op de grondstoffen van het bedrijf. De Amerikaanse FDA concludeerde eerder deze maand dat onderzoekers van de fabriek testresultaten van de grondstoffen vervalste. Daardoor zouden stoffen ten onrechte worden goedgekeurd.

    • Novum
    • Ap