KNVB doet onderzoek naar deal FC Twente

Voetbalbond KNVB heeft een onderzoek ingesteld naar de contracten tussen FC Twente en investeringsmaatschappij Doyen Sports. De voetbalbond bestudeert of de verbintenissen voldoen aan de regels. Deze krant meldde gisteren dat spelers van Twente niets weten over de contracten van hun club met Doyen. „Dat is ook niet relevant”, zei Twente-commissaris Aldo van der Laan in een vraaggesprek. „Wij hebben een deal met Doyen, niet met de spelers”.

De KNVB stelt als voorwaarde dat een speler zijn arbeidsovereenkomst met de club heeft en ook het salaris van de club ontvangt. „Spelers mogen niet op de loonlijst van een derde partij staan”, stelt de bond in een verklaring. „Daarnaast moet een club onafhankelijk zijn en blijven in het transferbeleid.” Ook vindt de bond dat „derde partijen geen invloed mogen hebben” op het tijdstip waarop en de voorwaarden waaronder het contract van een speler wordt afgekocht.

Doyen Sports is een maatschappij die een percentage van de transferrechten van een speler koopt bij een club. Het gevolg is dat de club niet meer volledig eigenaar is van de speler. Als de voetballer verkocht wordt, ontvangt Doyen een deel van de transfersom. Welke financiers er achter Doyen zitten, is niet bekend. De investeringsmaatschappij is gevestigd op Malta en heeft een hoofdkantoor in Londen.

Van der Laan bevestigde dat vier spelers van Twente van wie de rechten zijn verkocht, van niets weten. Onder hen bevinden zich volgens ingewijden de spelers Kyle Ebecilio, Quincy Promes en Dusan Tadic. Daarbij zou het gaan om 5 miljoen euro.

Volgens Twente heeft de club het geld nodig om te investeren in bijvoorbeeld trainingsaccommodaties. „We hadden niet veel keuze, want de bank leent ons geen geld meer. Maar de samenwerking met Doyen is een unieke kans om met een kortstondige ingreep een structurele oplossing te realiseren: blijven meedoen in de nationale top en op termijn de Europese subtop”, aldus Van der Laan in het interview gisteren.