Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kinderen kunnen nog steeds in grensdetentie worden geplaatst

Gezinnen met kinderen kunnen in bepaalde gevallen nog altijd in grensdetentie worden geplaatst. Staatssecretaris Teeven vindt dat het “noodzakelijk” is, om te voorkomen dat kinderen in de illegaliteit verdwijnen of slachtoffer worden van mensenhandel.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Foto ANP/ Bart Maat

Gezinnen met kinderen kunnen in bepaalde gevallen nog altijd in zogenoemde grensdetentie worden geplaatst. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven schrijft in een Kamerbrief vandaag dat het “noodzakelijk” is, om te voorkomen dat kinderen in de illegaliteit verdwijnen of slachtoffer worden van mensenhandel. Het opsluiten van kinderen ligt gevoelig in de Tweede Kamer.

Teeven schrijft in de brief dat hij het begrijpt dat grensdetentie als “zeer belastend” ervaren kan worden. Het uitgangspunt is dan ook dat grensdetentie “zo min mogelijk” plaatsvindt. Grensdetentie heeft betrekking op mensen die via Schiphol het land binnenkomen zonder goede documenten. Als ze vervolgens asiel aanvragen, zitten ze tijdens de behandeling van die aanvraag in detentie.

Het afgelopen jaar belandden ongeveer 70 gezinnen met 120 kinderen in grensdetentie. Het opsluiten van die kinderen was een gevoelig punt voor enkele Kamerfracties, waaronder coalitiepartij PvdA. De fracties wilden dat Teeven zijn beleid zou aanpassen zodat kinderen zouden worden ontzien.

‘Reëel risico op misbruik’

Teeven vindt de maatregel toch noodzakelijk:

“Als het bij zich hebben van een kind leidt tot feitelijke toegang tot Nederland van een documentloze vreemdeling, is er een reëel risico op misbruik.”

Teeven verwijst naar België, dat in 2009 het beleid heeft aangepast, waardoor gezinnen met kinderen vrije toegang tot het land kregen. Daar is volgens de staatssecretaris een verdubbeling te zien in het aantal gezinnen dat via de luchthaven binnenkomt. Overige asielaanvragen dalen:

“De gezinnen die asiel aanvragen op de luchthaven worden opgevangen in een open terugkeerhuis. De gezinnen onttrekken zich vaker dan in het verleden uit de open centra. Daarbij is een ernstig vermoeden van mensensmokkel en mensenhandel gerezen, gelet op het ontbreken van documenten en dat de gezinsband in een aantal zaken niet bewezen kan worden. Navraag leert dat het vooral om (…) eenoudergezinnen gaat, die bestaan uit moeders met één kind. Dat vind ik een ongewenste ontwikkeling.”

Op diverse momenten kan volgens Teeven bekeken worden of grensdetentie nog noodzakelijk is en of bijzondere individuele omstandigheden reden zijn de maatregel op te heffen.