Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kijken: de State of the Union, de Republikeinse reactie en een relletje

Obama knipoogt even naar zijn vrouw Michelle voor hij begint aan zijn toespraak.
Obama knipoogt even naar zijn vrouw Michelle voor hij begint aan zijn toespraak. Foto Reuters / Gary Cameron

Een nieuw pensioenfonds, sluiting van Guantánamo Bay (alweer), minder ongelijkheid en vooral: daden. De vijfde State of the Union die de Amerikaanse president Obama vannacht uitsprak zat vol beloften. Ook de belofte om zich niet meer te laten gijzelen door het Congres (lees Republikeinen). Die reageerden na afloop afwijzend.

In zijn speech bleef Obama aan de veilige kant. Hij meed ideologisch al te beladen onderwerpen zoals vuurwapenbezit, en presenteerde zich als de president van het midden. De toespraak ging met name over de groeiende kloof tussen arm en rijk, waartegen de president beloofde maatregelen te nemen. Die thema’s zijn ook goed terug te zien bij het maken van een wordcloud van de speech.

De State of the Union ging vooral over de Amerikanen zelf. Afbeelding gegenereerd via wordle.com

Bekijk hier de State of the Union in de korte versie (twee minuten):

Republikeinen: een grotere overheid is niet de oplossing

Een van de maatregelen die Obama voorstelde, is verhoging van het minimumloon naar 10,10 dollar, nu is dat nog 7,25 dollar. De president riep het Congres opnieuw op een Democratisch plan te steunen want het plan is tot nu toe vrijwel kansloos geweest in het Huis van Afgevaardigden. Een ander voornemen van Obama is invoering van een nieuw pensioenfonds.

Maar de reactie (volledige tekst) van de Republikeinen bij monde van Cathy McMorris Rodgers, liet zien dat Obama op weinig steun hoeft te rekenen voor zijn plannen:

“Vanavond heeft de president nog meer klinkende beloften gedaan, die niet echt de problemen oplossen waarmee de meeste Amerikanen kampen. (..) We hopen dat de president volgend jaar met ons meedoet om mensen zelf zeggenschap te geven over hun eigen leven, in plaats van hun leven moeilijker te maken met hogere belastingen, minder banen en onverwachte overheidsuitgaven.”

http://youtu.be/BQzSmBUW2TY

Ook de senator van Kentucky, Rand Paul, liet in een aparte reactie weten niets te zien in de voorstellen van Obama. De Amerikanen moeten het hebben van belastingverlagingen, zo bereed hij nog maar eens het Republikeinse stokpaardje:

“De overheid is niet de oplossing voor het probleem, het is HET probleem. (..) Ik geloof oprecht dat de meeste Amerikanen het haten om te vervallen in afhankelijkheid van de overheid. Maar ze kunnen zich er niet van losmaken omdat de overheid hen dit belet.”

Congreslid bedreigt verslaggever

Na afloop van Obama’s toespraak was er nog een klein relletje in de wandelgangen toen congreslid Michael Grimm verslaggever Michael Scotto van NYI bedreigde. De verslaggever had hem net geïnterviewd toen het congreslid weigerde verder te praten. Scotto benoemde dit voor de camera en sloot zijn stand-upje af. Daarna was te zien hoe Grimm op Scotto afkwam en hem in een hoek dreef.

Volgens de transcriptie ging de conversatie als volgt:

Scotto: “What? I just wanted to ask you…”
Grimm: “Let me be clear to you, you ever do that to me again I’ll throw you off this f-----g balcony.”
Scotto: “Why? I just wanted to ask you…”
Grimm: “If you ever do that to me again…”
Scotto: “Why? Why? It’s a valid question.”
Grimm: “No, no, you’re not man enough, you’re not man enough. I’ll break you in half. Like a boy.”

NYI liet weten een excuus te eisen van het congreslid. Grimm gaf later een verklaring uit over het gebeuren:

“Ik was ontzettend geïrriteerd omdat ik NY1 een gunst verleende door hen als eerste te woord te staan. De verslaggever wist dat ik haast had en dat ik alleen op de toespraak wilde reageren. Hij zette mij vervolgens heel goedkoop neer alsof ik off-topic verder weigerde te praten. Ik heb de verslaggever verbaal te kennen gegeven dat ik een bepaald niveau van respect en professioneel gedrag eis, vooral wanneer ik iemand een gunst verleen. Ik ben vast niet de eerste om een verslaggever de deur te wijzen, en zeker niet de laatste.”

Volledige State of the Union

Lees hier de volledige tekst van de toespraak en bekijk hier de hele speech: