Examenfraude ROC Amsterdam; OM eist celstraf in R’damse zaak

Opnieuw is er fraude gepleegd met examens, ditmaal op het ROC Amsterdam. De school heeft een recherchebureau in dienst genomen om de zaak te onderzoeken.

Vorig jaar was er al een grote fraudezaak op de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Het OM eiste vandaag voorwaardelijke celstraffen tot drie maanden en werkstraffen tegen de meeste verdachten in die zaak. Deze week staan elf jongeren, die in deze zaak worden verdacht van diefstal en heling van examens, voor de rechter. De Rotterdamse fraude had landelijke gevolgen omdat het om het centraal examen ging.

Het ROC Amsterdam kreeg 16 januari dit jaar een anonieme tip binnen dat examens per sms en WhatsApp te koop werden aangeboden. Naar aanleiding hiervan paste de school het examen van de volgende dag aan. De volgorde van de vragen werd veranderd en een nieuwe vraag werd aan het examen toegevoegd. „Bij het nakijken kwamen we erachter dat alleen de nieuwe vraag opvallend slecht gemaakt was. De cijfers lagen dusdanig boven het gemiddelde dat de fraude werd bevestigd”, aldus een woordvoerder van ROC Amsterdam.

Het ROC Amsterdam heeft 825 schoolexamens van de opleiding Juridische Dienstverlening aan de locatie MBO College Zuid ongeldig verklaard. Tenminste 400 studenten moeten morgen en overmorgen de examens overdoen.

De gedupeerde studenten en hun ouders zijn door de school per brief geïnformeerd over de fraude en de herexamens. „We vinden het heel vervelend voor de leerlingen die wel hard hebben geleerd voor het examen. We doen er alles aan om de onderste steen boven te krijgen”, zegt de schoolwoordvoerder.

Het recherchebureau Hoffmann Bedrijfsrecherche BV doet onderzoek naar de fraude. Docenten, studenten en medewerkers van de school worden de komende tijd ondervraagt. „We willen achterhalen waar het lek zit en wie bij de fraude betrokken is. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek doen we aangifte”, zegt de ROC-woordvoerder.

De school heeft bij de Onderwijsinspectie melding gemaakt van de zaak. Volgens de Onderwijsinspectie is het ordentelijk verloop van de schoolexamens de verantwoordelijk van de school. „Zoals het er nu naar uitziet, heeft de school adequaat gehandeld: de examens zijn ongeldig verklaard en moeten opnieuw worden afgelegd. Dat is de enige maatregel die je als school kunt nemen om de kwaliteit van het diploma te waarborgen”, aldus een woordvoerder van de Onderwijsinspectie.