‘Examenfraude ROC Amsterdam - 825 examens ongeldig’

Foto ANP / Koen Suyk

Bij het ROC van Amsterdam is examenfraude gepleegd, zo meldt de Telegraaf. Volgens de school zouden er examens zijn gestolen, die vervolgens via sms en whatsapp te koop zijn aangeboden.

De school heeft een recherchebureau ingeschakeld om de zaak te onderzoeken en wacht nog op de uitkomsten daarvan met het doen van aangifte. Wel is de Onderwijsinspectie op de hoogte gebracht. Door de fraude zouden 825 examens van de opleiding juridische dienstverlening ongeldig zijn, en moeten honderden leerlingen van de locatie mbo College Zuid opnieuw examen doen in één of meer vakken.

De zaak zou aan het licht zijn gekomen na een anonieme tip. Vervolgens bleken de behaalde cijfers voor de examens opvallend hoog te zijn. Het nieuws komt op het moment dat ook de fraudezaak op de Rotterdamse Ibn Ghaldounschool deze week bij de rechter dient. Het OM komt vandaag met de strafeisen tegen de elf jongeren die terechtstaan wegens diefstal en fraude. Die fraude had een landelijke uitstraling.

Update 13.21 uur:
De Tweede Kamer gaat een debat houden over de examenfraude. Een verzoek daartoe van Tanja Jadnanansing van regeringspartij PvdA daartoe kreeg ruime steun. Jadnanansing wil tijdens het debat duidelijk krijgen of sprake is van een trend.