En weer wordt Volkert onderzocht

Volkert van der G. hoort in het rijtje bijzondere gevallen waarin het Openbaar Ministerie (OM) „zich actiever opstelt” als het gaat om voorwaardelijke invrijheidstelling. Een woordvoerder van het OM vergelijkt de moordenaar van Pim Fortuyn met Samir A. (veroordeeld voor terrorisme), Richard van O. (de ex-man van kindermisbruiker Robert M.) en met zwemleraar Benno L. (voor ontucht veroordeeld).

Gisteren werd bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek naar Voljert van der G. doet. Het wil geen mededelingen doen over individuele zaken, maar een woordvoerder bevestigt dat het OM informatie over diens gedrag verzamelt. Staatssecretaris Teeven zei gisteren in de Tweede Kamer dat de reclassering momenteel een inschatting maakt van de kans dat Van der G. in herhaling valt. Ook wordt zijn detentiegeschiedenis bekeken, en komt er een gedragsrapportage.

In maart besluit het OM of het naar de rechter stapt om uitstel of afstel van de voorwaardelijke invrijheidstelling van Van der G. te vragen. Die voorwaardelijke invrijheidstelling zou zonder tussenkomst van het OM en de rechter op 2 mei ingaan.

Zo’n onderzoek naar gedrag en mogelijk recidivegevaar is bij elke gedetineerde wiens vrijlating dichterbij komt aan de orde. Jaarlijks bekijkt het OM ongeveer 1.100 zaken waarin veroordeelden voor voorwaardelijke invrijheidstelling in aanmerking komen – zij hebben dan tweederde van de opgelegde straf uitgezeten.

Het OM kan aanvullende voorwaarden stellen, zoals een mediaverbod, een gebiedsverbod of een verplichting tot psychiatrische behandeling. Onder andere Samir A. en Richard van O. kregen zo’n mediaverbod opgelegd. Als het OM verder wil gaan dan zulke aanvullende voorwaarden en de vrijlating wil uitstellen of afstellen, moet het daarvoor bij de rechter een vordering indienen.

Besluit het Openbaar Ministerie in het geval van Volkert Van der G. niet tot zo’n vordering, dan kan staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) het OM daartoe alsnog verzoeken. De vraag of dat gebeurt, is volgens Teeven „nu niet aan de orde”. Van der G. is inmiddels zeker één keer met verlof buiten de gevangenis geweest. Teeven zei gisteren dat er wordt nagedacht over de vraag of Van der G. na zijn vrijlating wel in Nederland kan blijven.