Drie vliegtuigspotters opgepakt in Emiraten

Drie Nederlanders zitten sinds enkele dagen vast in de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens persbureau ANP zijn ze opgepakt na het zogenoemde spotten van vliegtuigen.

Buitenlandse Zaken bevestigt de arrestatie van de drie, maar geeft omwille van hun privacy geen nadere informatie, zegt een woordvoerder. De precieze datum van de aanhouding is volgens hem onbekend. „De drie krijgen consulaire bijstand vanuit de ambassade in Dubai. Onze collega’s kijken hoe het met hen gaat, en spelen informatie van hun familie door aan hen.”

Een familielid zei tegen het ANP dat de drie zijn aangeklaagd wegens spionage. De mannen zouden enthousiaste vliegtuigspotters zijn, die regelmatig reizen maken voor hun hobby: zien, fotograferen en registreren van zoveel mogelijk vliegtuigtypes. Waarschijnlijk hebben ze zonder toestemming verboden objecten gefotografeerd.

Volgens een van de familieleden is er sporadisch telefonisch contact met de mannen in de Verenigde Arabische Emiraten. Een advocaat is ingeschakeld.

Het is niet voor het eerst dat Nederlandse vliegtuigspotters door hun hobby in de problemen zijn geraakt. In 2001 werd een groep van veertien spotters, onder wie twee Nederlanders, in Griekenland aangehouden op een militaire basis. Zij zaten ruim een maand vast en werden uiteindelijk vrijgesproken van spionage.