denken @nrc.nl

Kon die nucleaire top niet op een andere locatie?

vraagt Monique Sturm uit Waterlandkerkje zich af

‘Zet 24 en 25 maart maar in je agenda’ schreef de krant gisteren over de nucleaire top in Den Haag. Een enerverende megaklus, zowel voor de Hofstad als voor de gehele Randstad. Ieder wezen, ieder object dient als potentieel gevaarlijk of verdacht te worden beschouwd. Is een vogel een onschuldig dier, of een mogelijke dreiging, waarin op vernuftige en gesofisticeerde wijze een complete minidrone schuilgaat? Hebben we hier te maken met realiteitszin, logisch denken of opgedreven paranoia? Twee maanden (!!!) tevoren wordt er mijns inziens een iets te ‘exhibitionistische’ opening van zaken gegeven aan pers en bevolking door de veiligheidsdiensten. Was het niet eenvoudiger geweest om deze topontmoeting te organiseren op een locatie, die gemakkelijker te beveiligen cq. te beheersen is, zoals bijvoorbeeld een Waddeneiland? Een eiland leent zich beter als ‘no go area’ dan een kwart van Nederlands grondgebied. In Zuid-Limburg heeft men prachtige mergelgrotten, die door een evenementenbureau vast en zeker in no time kunnen worden omgetoverd tot luxueuze verblijfs- en vergaderruimtes. En ik vermoed dat AFCENT, het militaire NAVO-hoofdkwartier in Brunssum, ook een beveiligde bunker/grot/kelder heeft, zoals de Castlegatebunker in Duitsland.

Chocolade bestond toch nog niet in de Middeleeuwen?

vraagt Erik Rovers zich af

Philip Huff schrijft in zijn stuk (‘Wie deelt kan ook vermenigvuldigen’ 21 januari) in nrc.next dat hij meer uit boeken heeft geleerd dan uit welke andere bron dan ook. Dat is mooi. Wel zet ik mijn vraagtekens bij de varkenswang met chocolade. De eigenaar van het restaurant zei: „Alles in het werk komt terug bij de literatuur. En dat zeg ik niet omdat jullie hier zitten. Maar als je wilt weten hoe je moet koken, of je chocolade kunt gebruiken bij de bereiding van vlees, dan moet je je literatuur bijhouden. Dan weet je: dat deden ze in de Middeleeuwen al. Zelf heb ik op school geleerd dat chocolade van oorsprong uit Zuid- Amerika komt en dus niet bekend was in de Middeleeuwen. Tenzij het natuurlijk een middeleeuws Zuid-Amerikaans recept betreft.

Heb ik niet goed opgelet op school? Of heeft hij – of de bevriende chef-kok uit Utrecht de literatuur toch niet goed bijgehouden?