Comité vindt Haagse politie discriminerend

De politie maakt zich in Den Haag te vaak schuldig aan discriminerend gedrag en buitensporig geweld. Dat zegt het Actiecomité Herstel van Vertrouwen, dat sinds november 48 klachten verzamelde, vooral uit de Schilderswijk. Het comité heeft de klachten naar de Nationale Ombudsman gestuurd in de hoop dat hij ze onderzoekt en met een uitspraak komt.

Er is bijvoorbeeld een klacht van een arrestatieteam dat na een burenruzie een huis binnenviel. Uit de brief: „Vuurwapens gericht op vader, moeder en kind. Vader werd geschopt, geslagen met boeien om.”

Volgens woordvoerder Yasmina Haifi van het actiecomité moeten agenten die „stelselmatig over de schreef gaan, aangepakt worden”. Ook laakt Haifi de manier waarop klachten behandeld worden. „Als je aangifte doet bij een ander bureau, word je teruggestuurd naar het bureau waar de agent werkt.” Ze pleit voor een onafhankelijke organisatie die klachten onderzoekt.

In oktober zeiden drie oud-agenten tegen Omroep West dat er een sfeer van „discriminatie, intimidatie en mishandeling” heerste rond bureau De Heemstraat in de Schilderswijk. Nadat een arrestant was geslagen, zou steeds gerapporteerd worden dat die zich verzette bij de aanhouding. Ook als dat niet zo was. Politie Den Haag laat weten dat geweldsincidenten altijd getoetst worden. Op 10 februari heeft het comité een gesprek met burgemeester Van Aartsen (VVD).