Brahimi: eerste fase Syriëberaad eindigt zonder wezenlijk resultaat

Lakhdar Brahimi tijdens een persconferentie in Genève vandaag. Foto AFP / Fabrico Coffrini

De eerste fase van het Syrische vredesoverleg eindigt vrijdag. Dat heeft de bemiddelaar van de Verenigde Naties en de Arabische Liga Lakhmar Brahimi gezegd. Brahimi verwacht niet dat er vrijdag ‘iets wezenlijks’ is bereikt in het overleg tussen de Syrische regering en oppositie.

Hoewel het ijs ‘langzaam smelt’ is de kloof tussen beide partijen nog steeds groot. Wel zei Brahimi blij te zijn dat de vredesgesprekken een vervolg krijgen. Vrijdag wordt bepaald wanneer de tweede ronde van start moet gaan.

Vanmiddag werd bekend dat de Syrische regering bereid is om de door de internationale gemeenschap voorbereide vredesvoorstellen te bespreken. In het document, het zogeheten Genève 1-communiqué dat in juni 2012 werd opgesteld, wordt ook de mogelijkheid van een transitieregering geopperd. Ook deze stap kan je geen grote doorbraak noemen, aldus NRC-redacteur Toon Beemsterboer:

“Het communiqué stelt dat er een overgangsregering nodig is in Syrië. Daar gaan ze dus over praten. Maar het regime wil de macht niet delen en de oppositie vindt dat Assad geen plaats heeft in zo’n overgangsregering. Dus het zal nergens toe leiden.”

Terwijl het vredesberaad in Genève in volle gang is, wordt de toestand in de oude stad van Homs steeds onhoudbaarder. Lees vandaag in NRC: ‘Voedselhulp stokt net buiten Homs, mensen eten gras

    • Lex Boon