Boskma, Puthaar en De Vos genomineerd voor Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014

http://www.idagerhardtpoezieprijs.nl

Dichters Pieter Boskma, René Puthaar en Marjoleine de Vos zijn genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014. Dat meldt de organisatie vandaag in een persbericht. De drie genomineerde bundels markeren volgens de jury koerswijzigingen in de dichterlijke oeuvres.

Uit 79 inzendingen koos de jury, bestaand uit dichter en journalist Wim Brands en dichter en criticus Arie van den Berg, de volgende drie bundels:

Pieter Boskma, Mensenhand (Prometheus)
René Puthaar, Het wilde kind (Atlas Contact)
Marjoleine de Vos, Uitzicht genoeg (Van Oorschot)

Bundels zijn koerswijziging in dichterlijk oeuvre

In het juryrapport prijzen Brands en Van den Berg de ingestuurde dichtbundels, een ‘boekenberg’ die ‘met aandacht maar vooral ook genoegen gelezen’ werd. Met de drie genomineerde bundels is volgens de juryleden iets opvallend aan de hand. Hoewel ze verschillende soorten poëzie vertegenwoordigen, markeren ze alle drie in inhoudelijke zin een koerswijziging in het oeuvre van de drie genomineerde dichters.

Mensenhand, de genomineerde dichtbundel van Pieter Bosksma, staat volgens de jury in directe lijn met eerdere bundels De aardse komedie (2002) en Doodsbloei (2010). Boskma’s recente bundel is wel ‘meer dan vroeger, onverhoeds verlucht met badinerende intermezzo’s.’ De voorheen tentoongespreide ‘magische imponeerlust’ van René Puthaar heeft volgens de jury in Het wilde kind ‘plaatsgemaakt voor persoonlijke verwondering, die de lezer mag delen’:

‘De dichter is nog steeds een vernuftig goochelaar, maar in deze bundel lijkt ook voor hemzelf verrassend wat er uit de hoed komt. Dat maakt het lezen tot avontuur.’

Anders dan in haar drie eerdere bundels verschuilt Marjoleine de Vos zich volgens Brands en Van den Berg in Uitzicht genoeg ‘niet meer achter het alter ego van Mevrouw Despina:

‘De toon is rustiger, maar tegelijkertijd kwetsbaarder. Bij dat al is ook deze bundel een indrukwekkend vertoon van ambachtelijkheid.’

Dichters dragen voor tijdens prijsuitreiking

De bekendmaking van de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014 vindt plaats op vrijdag 14 maart. De drie genomineerde dichters zullen voordragen uit hun genomineerde bundels. Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014 bestaat sinds 1998 en werd ingesteld door de gemeente Zutphen. De poëzieprijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500.

    • Roderick Nieuwenhuis