Boekhandelaren azen op vestigingen Polare

Logo van Polare.
Logo van Polare. ANP BAS CZERWINSKI

Boekhandelaren hebben belangstelling om losse winkels van boekhandelketen Polare over te nemen. Daarover voeren zij nu oriënterende gesprekken met Polare-eigenaar ProCures en de grote uitgeefconcerns. Sinds gisteren zijn de Nederlandse vestigingen van Polare dicht, om een faillissement te voorkomen.

Gisteravond is er een gesprek geweest tussen Paul Dumas, eigenaar van ProCures, en de boekhandelaren Ad Peek, Fabian Paagman en Wim Waanders. Zij hebben Dumas gevraagd om de financiële gegevens van individuele winkels om te bepalen of zij winkels willen overnemen. Volgens Peek en Paagman is het onduidelijk of zij die cijfers krijgen.

ProCures wil de noodlijdende keten, die bestaat uit twintig zaken in Nederland en acht in België, vooralsnog als geheel verkopen. Polare heeft een plan waarmee volgens hun inschatting de keten in mei weer winstgevend kan zijn, als zij tot die tijd coulance krijgen van distributeur CB en de uitgevers. Dit plan kan alleen werken als de keten behouden blijft.

Peek, directeur van Van der Velde boekhandels in Groningen en Friesland, vermoedt dat de grote uitgevers hen zouden steunen als boekhandelaren losse winkels kunnen overnemen.

„De uitgevers zijn een cruciale partij bij de overname. Zij zullen weer flink moeten afschrijven op het bedrag dat zij nog bij Polare hebben openstaan. Daar zullen zij voorwaarden tegenover stellen.”

Het hele artikel staat vanmiddag in NRC Handelsblad.